Două procese verbale, întocmite pe 24 iunie, atestă că potopul abătut asupra municipiului Piatra Neamț în ultima parte a lunii trecute a produs pagube de 2,7 milioane de lei. În numai două zile! Situații critice s-au înregistrat în cartierele Văleni și Bâtca Doamnei, cum deja se știe (detalii aici).

Reuniți în ședință extraordinară astăzi, 1 iulie, consilierii locali au aprobat proiectul de rectificare propus de executivul primăriei, proiect prin care s-au acordat bani pe toate liniile pentru îndepărtarea efectelor nenorocirii de acum o săptămână jumătate. S-au alocat fonduri pentru Gospodărie comunală (pentru decolmatarea albiilor pârâurilor, străzilor, rigolelor și curților, pentru refacerea podurilor, podețelor și a drumurilor afectate), dar și pe linie de asistență socială, pentru ajutorarea pietrenilor sinistrați.

Zilele trecute, evidența Direcției de Asistență Socială arăta că sunt 144 de locuințe afectate în cele două cartiere, însă problema e mult mai complicată. Pare-se că nu tot ce a fost distrus de puhoaie avea autorizație de construire, ceea ce, automat, înseamnă că nu se vor acorda ajutoare de urgență. În plus, deși pietreni, s-ar putea ca nu toți cei afectați să aibă domiciliul la locuința afectată. Caz în care, iarăși, nu pot primi bani. Până la elucidarea tuturor aspectelor, municipalitatea și-a pus deoparte 115.000 de lei, fond pentru acordarea ajutoarelor de urgență celor îndreptățiți să le primească.

Rămân valabile demersurile făcute zilele trecute pentru sprijinirea celor afectați de inundații în perioada 19-20 iunie (detalii aici). (D.O.)