0:00

Astăzi, 31 octombrie, s-a încheiat în Neamț campania națională desfășurată prin dispoziția Inspecției Muncii după explozia stației GPL de la Crevedia, din 26 august, în urma căreia 6 oameni au murit și peste 50 au fost răniți. Controalele s-au desfășurat în perioada 28 august – 31 octombrie și au vizat 37 de angajatori cu activitate în județul Neamț. Respectarea normelor de protecția muncii a fost scopul principal al verificărilor, dar echipele de inspectori au controlat cam tot ce ține de domeniul instituțional. Firma de la Crevedia nu avea în județul Neamț nici unul din cele 25 puncte de lucru, dar verificările la stații și depozite GPL s-au făcut în toată țara.

Bilanț în Neamț după explozia de la Crevedia: 37 stații GPL controlate, 11 amenzi, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, la finalul campaniei, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a transmis redacției un comunicat de presă în care detaliază rezultatele. ”Au fost verificați 37 angajatori. Pentru deficiențele constatate cu ocazia controalelor au fost dispuse 57 de măsuri de remediere și au fost aplicate un număr de 40 sancțiuni contravenționale, din care 11 amenzi în cuantum de 22.700 lei şi 29 avertismente contravenționale”, se precizează în document, care continuă cu enumerarea celor mai frecvente nereguli constatate. Dintre acestea, cele mai grave sunt câteva: ”angajatorul nu a instruit corespunzător lucrătorii din punct de vedere a securităţii și sănătăţii în muncă; nu era asigurată semnalizarea zonelor unde pot apărea atmosfere explozive; rastelurile de depozitare a buteliilor nu erau legate la instalația de împământare; lucrătorii nu purtau echipamentul individual de protecție acordat de angajator; angajatorul nu a făcut dovada acordării echipamentului individual de protecție către lucrători”.

Deocamdată, ITM este singura instituție dintre cele implicate în control care a transmis opiniei publice un bilanț final.

C.I.

Articolul precedentNemțean încarcerat de 23 de ani, cercetat pentru înșelăciuni prin metoda „Accidentul”
Articolul următorClemență într-un proces cu acuze de grup infracțional organizat