0:00

Bilanț de sesiune parlamentară:  Octavian-Liviu BUMBU, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ideea de a trimite în Parlament reprezentanți care să ducă mai departe nevoile comunității este cea care stă la baza votului uninominal. Mecanismul funcționează – sau ar trebui să funcționeze – în felul următor: după o confruntare electorală, oamenii dintr-o zonă aleg un candidat, pe cel care vine în fața lor cu cel mai bun (sau cel mai convingător) program pentru ei și zonă. După ce trec alegerile, candidatul respectiv urmărește să pună în practică, în primul rând, programul propriu, dar și ce mai poate lua bun de la contracandidații săi. După prima sesiune, o analiză a activității parlamentarilor din județul Neamț, raportată la nevoile județului, este, credem, de bun augur. Atât pentru alegători, cât și pentru aleși. Primii, să-și aducă aminte de promisiunile făcute, nu numai de sacoșele promoționale, ultimii de misiunea cu care au fost învestiți. Ca o concluzie preliminară, cu riscul de a greși foarte puțin, putem spune că parlamentarii nemțeni s-au aplecat puțin, unii deloc, asupra problemelor comunităților locale și mai mult asupra unor probleme generale, cu impact de imagine și generatoare de posibile avantaje. Trebuie să nu uităm că, de multe ori – dacă nu de cele mai multe ori -, ei sunt și încorsetați de disciplina de partid. Așa că semnează inițiative legislative la grămadă, după cum vine ordinul de la șefi. Începem serialul nostru cu senatorii de Neamț, urmând să continuăm cu deputații. Alfabetic, ca să nu supărăm partidul.

 Octavian-Liviu Bumbu, cunoscut publicului drept Liviu Bumbu, este parlamentar în colegiul uninominal 3 din Neamţ, ales pe 9.12.2012, validat pe 19.12.2012. În acest interval, ca activitate parlamentară, a rămas în analele Senatului cu 23 de iniţiative legislative, 4 declaraţii politice, o întrebare, 5 interpelări, 0 (zero) interpelări adresate Primului Ministru, 21 de luări de cuvânt în plen (nu fiți atât de impresionați, pentru că una a fost depunerea jurământului, majoritatea sunt declarații politice citite de pe foaie, iar cuvântările libere sunt de genul: «Mulţumesc, domnule preşedinte.Stimaţi colegi, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2010 privind încurajarea consumului de fructe proaspete în şcoli nu este explicită în ceea ce priveşte perioada vacanţei copiilor şi pentru că se apropie vacanţa, am considerat că este necesar să solicităm procedură de urgenţă pentru o clarificare. Este echivocă şi a încurcat foarte multe contracte»).

Cele 23 de inițiative legislative nu sunt neapărat pornite din inspirația proprie, cât propuneri la comun, care au adunat pomelnice lungi de semnături în dreptul inițiatorilor. Proiectele semnate în nume colectiv au tematici din cele mai diverse, de la reglementarea transportului rutier de produse agricole pe drumurile publice la modificarea legii privind alocația de stat pentru copii (acesta, semnat de cel puțin jumătate din Parlament), de la exploatarea metalelor prețioase ale României până la modificarea legii dialogului social, de la modificarea ordonanței prin care s-a născut Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit până la revizuirea Constituției (semnat de trei sferturi din Parlament), de la regimul juridic al societăților listate la bursă până la trecerea unor drumuri forestiere de sub tutela Romsilva în a consiliilor locale.

Liviu Bumbu nu a ocolit nici domeniul în care a activat atâția ani, din care ultimii în calitate de șef – agricultura. Cu mai puține semnături ale inițiatorilor (ceea ce poate fi un indiciu că senatorul nemțean a avut o contribuție mai semnificativă în cadrul lor), Liviu Bumbu și-a pus numele pe o propunere de modificare a Legii viei și vinului, pe o Lege a pajiștilor permanente, pe un proiect privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, pe unul privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate. Și cu iscălitura sa, au intrat pe circuitul parlamentar inițiative precum înfiinţarea Registrului Industriilor Alimentare, aprobarea activităţilor pentru care se acordă sprijin financiar federaţiilor din sectorul agricol, măsuri de organizare şi funcţionare a activităţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare I.N.C.D.I.F.- ”ISPIF” Bucureşti, modificarea ordonanței în baza căreia se mănâncă mere în școli, modificarea Legii privind calitatea apei potabile, o Lege a Apiculturii și, nu în ultimul rând, modificarea legislației funciare, că tot îi reprezintă pe nemțenii de pe Valea Muntelui, unde necazurile cu reconstituirea dreptului de proprietate pe pământuri și păduri par a nu se mai termina.

 * Patriotism politic declarat(iv)

 În cele 4 declarații politice rostite de la tribuna Senatului, Liviu Bumbu a făcut referire la regionalizare (întrebându-se, retoric, ”Încotro?”), la probleme interetnice (cazul fetiței din Covasna, cu bentița tricoloră), la ”Cutremurul politic la Chişinău” (făcând revista presei interne și internaționale după demiterea Guvernului Filat) și la filosofia existențială (”E nevoie de înţelepciune. Cui nu-i trebuie?”), tot pe tema relațiilor româno-maghiare și a steagului secuiesc arborat în Covasna (”Deși pare depășită, disputa pe steagul secuiesc arde mocnit, dar trebuie să o stingem și să scăpăm odată de temerea că ungurii pregătesc sciziunea Ardealului. Jarul naționalist din noi poate fi stins de societatea tânără, democratică și rațională…”).

 * Întrebare fără răspuns, interpelări

 O singură întrebare a adresat senatorul Liviu Bumbu către Executiv, respectiv ministrului Muncii, solicitând informații privind fondurile alocate persoanelor cu handicap. În interpelările adresate miniștrilor, în schimb, a fost mult mai aplecat pe problemele colegiului său: starea drumului național Piatra Neamț-Borca (DN15 şi DN17B), înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane și alocațiile bugetare pe 2013.

 Ca o concluzie, după prima sesiune, Liviu Bumbu ia o notă de trecere și, în ceea ce îi privește pe alegătorii săi, poate oricând să mai încerce la toamnă o mărire. ZCH îi dă 7, cu tot cu punctul din oficiu.

 Dana OSTAHIE

Bilanț de sesiune parlamentară:  Octavian-Liviu BUMBU, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentBiserica de lemn din Grinţieşul Mare
Articolul următorFotbalul ia fața volei-ului la județ

1 COMENTARIU

  1. pentru a nu ocupa spatiul ziarului cu lucruri nesemnificative la saracia acuala in care se zbate poporul roman incepeam analiza activitatii parlamentare cu banii cheltuiti de senatorul cel mai bogat(e adevarat ca este propietar pe 15.000 ha teren agricol?)cu cabinetul de parlamentar daca are,cu deplasarile la capitala si poate a fost si in colegiu,cu indemnizatia primita si alte cheltuieli.nu ne intereseaza dormitul in parlament ci o initiativa legislativa pe ntru nemteni.incolo perdere de timp.

Comentariile sunt închise.