reclama autocenter

la plopul laudat nu te duci cu drujba (1)

La început a fost un telefon, la redacție, prin care un domn și-a făcut cunoscută indignarea că ”se taie, dom’le, se taie”. Un mesteacăn, a zis el. Singurul dintre mulți tei și castani, pe-o stradă din Târgu Neamț. Redacția a alertat reporterul, care, ajuns la fața locului, a consemnat următoarele:

 Nu tăiați aurul verde!

 Am ajuns la fața locului, chiar în fața mesteacănului cu pricina. Înalt, dar încovoiat. Crengile se loveau duios și haotic de geamuri, la balocoane și apartamente. O doamnă, de la etajul 1, îmi face cu mâna. „Coboară acum soțul meu”. E tocmai soția locatarului Andrei Sava, cel care a sunat la redacție. „Vă cunosc, domnule ziarist. Bine că ați venit. Este singurul mesteacăn din fața blocului nostru. E o crimă dacă ar fi tăiat. Vă dați seama câți ani trebuie să aștepți ca să crească alt mesteacăn? Le-am propus la ceilalți vecini să-i taie crengile care le ating geamurile sau pereții, dar nu să-l taie. Nu voi permite asta! Am să chem Poliția”, îmi spune apărătorul mesteacănului.

Între timp, o doamnă de la etaj intervine: „Nu se mai poate, domnule ziarist! Trebuie să scăpăm de acest copac, care ne sparge geamurile cu crengile lui, la orice vântoasă. La unii vecini a zgârâiat și pereții, balcoanele”.

De ce îmi era frică, de aia nu am scăpat. Una dintre vecinele semnatare ale hârtiei prin care s-a cerut primăriei executarea mesteacănul a coborât la noi, cu gând de harță. „De ce vrei să ne distrugi, domnule Sava? Dumneavoastră nu vedeți ce stricăciuni face acest copac, la apartamentele noastre, la balcoanele noastre? Sâmbăta asta mi-a mi-a spart geamul, la ultima vântoasă, din cauza crengilor lui. Matale ți-ar conveni? Du-te și lasă-ne”, i-o taie vecina lui nea Sava. Replica, n-a întârziat: „Da’ nu ți-e rușine? Cum îndrăznești să te gândești să-l tai? Poți să-i tai crengile, care te deranjează pe tine sau pe alții, dar nu să-l tai. Atâția ani acest plop nu ți-a făcut probleme, acum, deodată, vrei să-l tai. Eeeei, drăcie!”

Alarma a fost dată. Au mai coborât două gospodine: „Domnu’, ziarist, omul acesta ne face zilele negre. Nu mai avem liniște cu el. Am strâns semnături de la toți locatarii scării, cu toții sunt de acord, numai el, nu”, pare a-mi reproșa una din gospodine. Ca să-mi dovedească cele spuse, îmi arată lista de semnături și cererea către primărie.

 Un alt locatar se alătură zarvei. „Putem planta alți puieți în timp, dar mai la distanță de bloc. Uitați-vă la mesteacăn ce înclinație are. Se duce spre stradă și, în timp, la o vântoasă puternică se poate întâmpla o nenorocire”, ne alertează el.

Văzând că gluma se îngroașă, locatarul Andrei Sava dă dovadă de înțelepciune și se retrage. În glorie. Și-n apartamentul său. Gospodinele au rămas, victorioase, pe câmpul de luptă.

 * Happyend?

 Prinsă cu probleme de organizare privind Zilele Cetății și din dorința ca liniștea orașului să nu fie tulburată de manifestații pro sau contra plop/ mesteacăn, Primăria a hotărât să taie răul de la rădăcină și să folosească drujba pentru asta. Cum spunea city-managerul: ”E un risc, pe care nu vrem să ni-l asumăm. E o problemă cu acel plop, care face daune locatarilor pe timp de vreme rea, ceea ce ne îndreptățește să luăm măsuri, prin tăierea lui. Avem și aprobarea locatarilor, în acest sens.”

Nu chiar a tuturor, dar e democrație, până la urmă, nu?

 ”Domnule Primar,

Locatarii Blocului B 19, SC B, situat în Târgu Neamț, str. Calistrat Hogaș, prin prezenta vă rugăm a binevoi a lua măsurile necesare pentru îndepărtarea plopului aflat în fața blocului nostru, deoarece a adus prejudicii în timpul furtunii de sâmbătă și poate în continuare cauza și alte probleme. Pe verso aveți numele și nr. apartamentului locatarilor care doresc cele mai sus menționate.

Vă mulțumim.”

 Ciprian Traian STURZU

la plopul laudat nu te duci cu drujba (2)

Articolul precedentCânu și Jula s-au transferat la Ceahlăul
Articolul următorAnaliza inundațiilor, pregătiri pentru caniculă