reclama autocenter

1_1060ca_226c7365cb

Comitetul Județean pentru Situații de urgență s-a întrunit ieri, în ședință extraordinară, pentru a evalua pagubele produse în urma inundațiilor din perioada 22-27 iunie, dar și pentru a se pregăti pentru seceta și canicula ce se anunță pentru lunile iulie și august.
Potrivit datelor prezentate în cadrul ședinței de către reprezentanții Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț,” precipitaţiile căzute în intervalele 2-15 iunie şi 22-27 iunie s-au situat între 125 l/mp şi 388 l/mp în comuna  Pipirig și au depăşit o dată şi jumătate media lunară multianuală înregistrată. Pagubele înregistrate au fost generate însă de caracterul torenţial al ploilor, respectiv căderi de cantităţi mari de precipitaţii în unitate de timp, producând scurgeri masive de pe versanţi. Un maximum istoric a fost atins în comuna Pipirig, când, în 40 de minute, s-au înregistrat 100 de l/ mp”, a declarat Ioan Păvăleanu, director SGA Neamț.
În urma acestor precipitații, au fost afectate de inundații 177 gospodării, din care 42 de locuinţe, 20 de poduri şi 39 de podeţe, 1 punte hidrometrică distrusă şi alte 21 de punţi afectate, 11 km de drumuri județene, 41,86 km de drum sătesc, 37,05 ha teren arabil, 100,7 ha păşune, 20 ha fâneţe și 47 fântâni au fost colmatate.
Discuțiile s-a axat și pe modul în care vor funcționa comisiile de evaluare a pagubelor produse de inundații. Prioritară va fi dezinfecția fântânilor, monitorizarea calității apei din acestea precum și dezinfecția și dezinsecția teritoriului afectat de inundații, în scopul prevenirii izbucnirii unor epidemii. Prefectul județului Neamț a promis că va solicita sprijin guvernamental pentru refacerea drumurilor afectate de inundații și, în același timp, va face demersurile necesare către administrația Națională Apele Române pentru a finanța cu prioritate lucrările pentru amenajarea râului Cracău în zona satului Slobozia, oraș Roznov.
Irina Călin

Articolul precedentBătălia pentru mesteacăn
Articolul următorVacanță cu privilegii pentru parlamentari