0:00

„Bătaie” pe profesională, ZCH NEWS - sursa ta de informații

  •  reprezentanții școlilor profesionale spun că au fost luați prin surprindere de numărul mare de elevi care au optat pentru învățământul profesional cu durată de 3 ani
  • la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ se „bat” 4 elevi pe un loc

Învățământul profesional cu durată de 3 ani, care este valabil începând cu anul școlar 2014-2015, are tot mai mulți „adepți”. După prima etapă de înscrieri, care s-a încheiat în 27 mai se poate spune că locurile disponibile în școlile profesionale sunt prea puține pentru cei care își doresc o meserie. De teamă să nu rămână cu clasele goale, cei care au propus planurile de școlarizare pentru învățământul profesional cu durată de 3 ani s-au rezumat la câteva locuri. Acum, spun că nu s-au așteptat din cauza vechiului sistem de înscriere la învățământul profesional cu durată de 2 ani. În această formă, înscrierea la o școală profesională se făcea după un an de liceu. S-a demonstrat, totuși, că după un an de liceu elevii nu și-au mai dorit profesională ceea ce a dus la un grad de ocupare scăzut a numărului de locuri disponibile pentru învățământul profesional cu durată de doi.

Cererea mare impune examen

Acum, absolvenții de gimnaziu pot învăța în școlile profesionale încă din clasa a IX-a fără să mai fie „ispitiți” cu un an de liceu. Spre exemplu, la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ sunt disponibile, pentru învățământul profesional cu durată de 3 ani, 28 de locuri. Pentru acestea au optat nu mai puțin de 111 elevi de gimnaziu. Reprezentanții unității de învățământ spun că nu s-au așteptat la această situație și sunt nevoiți să organizeze probă de admitere. La Colegiul Tehnic de Transporturi, în planul de școlarizare se regăsesc 84 de locuri pentru învățământul profesional cu durată de 3 ani. Chiar și aici, numărul de locuri a fost depășit cu 20 de cereri. Și în acest caz, se va recurge la o probă de preselecție. La Liceul Tehnic (Forestier), anul acesta, sunt disponibile 28 de locuri pentru calificarea «Tâmplar universal». Până acum, potrivit directorului unității școlare, Mihai Pavăl, locurile au fost ocupate în proporție de 50%. Cu toate acestea, nu este descurajat deoarece mai sunt încă două etape de înscriere până la începutul noului an școlar.

În anii următori, sunt șanse tot mai mari de a vedea mai multe clase de profesională dacă ar fi să ne luăm după unele cadre didactice care afirmă că situația materială precară, teama de bacalaureat, dar și mediile slabe de admitere primează în alegerea acestui tip de învățământ. Mai mult, cei care aleg profesionala au garantat de la stat o bursă lunară de 200 de lei, iar pentru unii este un adevărat sprijin financiar ce îi determină, mai de grabă să învețe o meserie decât să fie absolvenți de liceu fără diplomă și fără perspectiva unui loc de muncă.

De la fermier montan, la mozaicar

Calificările profesionale sunt variate, iar cele mai multe sunt pentru confecționer produse textile. Șapte unități școlare au ales să organizeze clase de profesională cu această specializare. Totuși, în județul Neamț, pot fi întâlnite și alte calificări ce ar putea stârni măcar curiozitatea, dacă nu interesul de a profesa într-o meserie mai puțin întâlnită. Astfel, elevii pot opta pentru calificările: fermier montan, pietrar, operator ceramică fină sau mozaicar. A doua etapă de înscrieri va avea loc în perioada 27-28 iulie, iar ultima etapă a fost programată pentru zilele de 1 și 2 septembrie.

M. TEODOROF

O parte din calificările pe care le pot alege elevii

Colegiul Tehnic Piatra Neamț – calificare Tâmplar universal – 28 de locuri
Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț – Mecanic auto – 56 de locuri; Tinichigiu Vopsitor auto – 28 de locuri
Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra Neamț – cofetar patiser – 14 locuri, ospătar vânzător în alimentație 14 locuri
Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida”  Piatra Neamț – lăcătuș mecanic – 28 de locuri
Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț – brutar patiser- 28 de locuri
Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” Borca – fermier montan – 14 locuri
Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia – horticultor – 28 de locuri
Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman – zidar, pietrar, tencuitor – 28 de locuri
Liceul Tehnologic „Vasile Sav” – electrician exploatare joasă tensiune – 28 de locuri
Colegiul Tehnic „Petru Poni” Roman – operator ceramică fină – 28 de locuri
Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț – mozaicar, montator placaje – 28 de locuri
Liceul Tehnologic Special Ștefan cel Mare – lucrător în agroturism -12 locur

Articolul precedentAneleurile cu ciubote roș
Articolul următorBărbatul care şi-a zdrobit în bătaie fiul “vitreg”, este liber

1 COMENTARIU

  1. La lipsa acuta de mecanici utilaje grele nu s-a infiintat nicio clasa cu acest profil (ifronisti, buldozeristi, escavatoristi, etc.) utilaje indispensabile la lucrarile de infrastructura. Pe cand aceste meserii?

Comentariile sunt închise.