0:00

Baroneasa Emma Nicholson alături de copiii din Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La sfârşitul săptămânii trecute, Piatra Neamţ a găzduit cea de-a șasea ediție a concursului „Împreună pentru viitor” și Festivalul național de dans. Evenimentul, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în parteneriat cu Asociația “Childrens High Level Group”, s-a bucurat de prezența baronesei Emma Nicholson care, de altfel, a asigurat și o parte din premiile oferite participanților. Programul a fost cu atât mai binevenit, cu cât sâmbătă a fost Ziua Internațională a Copilului. Echipele, care au concurat, au fost alcătuite atât din copii cu dizabilități, cât și din copii fără probleme de sănătate. Inspectorul școlar general Viorel Stan consideră că festivalul a fost un „regal”. Baroneasa Emma Nicholson a militat și militează pentru egalitatea de șanse între persoanele sănătoase și cele care, din diferite motive, sunt „altfel”. „1 Iunie este Ziua Internațională a Copilului și am ales să o sărbătorim prin organizarea acestei competiții. Această zi ne amintește să studiem și să implementăm politica Națiunilor Unite în ceea ce-i privește pe copiii cu dizabilități. Una dintre obligațiile pe care le avem este aceea de a ne asigura că  acești copii cu nevoi speciale sunt perfect integrați în comunitate. Este, pe de o parte, responsabilitatea ministrului educației, care are obligația de a lua toate măsurile pentru a duce acest lucru la îndeplinire. În orice societate există copii cu nevoi speciale. Ne naștem diferiți din punct de vedere fizic și mental. Deși fiecare are personalitatea lui, toți ar trebui să aibă șanse egale, fie că se nasc bogați sau săraci, sănătoși sau bolnavi din punct de vedere fizic și psihic”, a precizat Emma Nicholson.

“Prin muncă asiduă, diferențele dintre ei au dispărut”

Totodată, domnia sa a amintit faptul că societatea ar trebui să învețe despre cooperare, înțelegere și toleranță față de persoanele cu dizabilități. Pentru a se bucura de succes, programele destinate acestei categorii de persoane trebuie să se realizeze de către comunitate, pentru comunitate. „La această competiție și-au dat mâna copiii din școlile de masă și cei din școlile speciale, îndrumați de profesorii lor. Toate aceste lucruri se realizează prin intermediul parteneriatelor, iar rezultatele sunt uimitoare”, apreciază Emma Nicholson, care consideră că este extrem de ușor ca o persoană normală din punct de vedere fizic și psihic să uite sau să nu înțeleagă ce înseamnă să fii „special”. La rândul lor, persoanelor cu dizabilități le este foarte greu să înțeleagă faptul că sunt la fel de valoroase și importante precum persoanele normale. „Ca o constatare, domnul inspector școlar general mi-a spus că toți copiii care urmăreau spectacolul zâmbeau. Deocamdată, în acest program sunt prinse câteva zeci de mii de copii, dar sperăm ca numărul lor să ajungă să numere sute de mii de copii din întreaga comunitate europeană”, opinează baroneasa. Cât privește spectacolul desfășurat la Piatra Neamț, Emma Nicholson este de părere că acesta a fost unul dintre cele mai reușite la care a luat vreodată parte și că așteptările i-au fost cu mult depășite. „Copii și tineri cu deficiențe severe au dansat alături de copii care erau cu mult deasupra mediei. Mă așteptam ca diferențele dintre ei să fie extrem de mari, însă mă bucură să văd că nu a fost deloc așa. Ba dimpotrivă. Fără acest program, sunt absolut sigură că nu s-ar fi întâlnit niciodată”. Faptul că acești copii au lucrat împreună săptămânal, timp de un an, a făcut ca rezultatele să fie pe măsură. Între ei s-au legat relații strânse de prietenie, iar distanța existentă, inițial, între ei, s-a diminuat extrem de mult, astfel că acum diferențele sunt aproape insesizabile. „Nimic nu a fost la voia întâmplării. Printr-o muncă asiduă, diferențele dintre ei au dispărut”, a conchis Emma Nicholson.

Școala de vară nu e soluție pentru copiii cu dizabilități

Baroneasa Emma Nicholson consideră că învățământul de tip „școală de vară” nu reprezintă un mod eficient de integrare a acestor copii cu dizabilități. „Nu sunt expertă, însă consider că este nevoie de mult mai mult timp pentru ca niște copii sau tineri de statuturi diferite să învețe să conviețuiască și să lege relații de prieteni. Asta nu se poate întâmpla în câteva săptămâni sau luni, este nevoie de mult mai mult”.

„Când eram mai mică, mama m-a trimis, pentru o lună, în Franța, să învăț limba franceză. Am învățat-o, dar nu mi-am făcut prieteni. De aceea spun că este nevoie de mult mai mult timp. Din punctul meu de vedere, parteneriatele dintre școlile speciale și cele de masă nu-și au rostul, decât dacă sunt făcute pe termen lung”, spune Emma Nicholson. Tot ea evidențiază faptul că diferențele dintre sistemul educațional britanic și cel românesc sunt foarte mari. „În Marea Britanie, copiii cu nevoi speciale sunt integrați în învățământul de masă, iar acest lucru nu este bun, pentru că nu li se acordă atenția cuvenită. Foarte multe școli speciale de la noi din țară au fost închise”, a declarat Emma Nicholson. Baroneasa cunoaște foarte bine problema copiilor cu nevoi speciale, cu atât mai mult cu cât, copil fiind, a avut prilejul de a vizita, alături de tatăl ei, mai multe școli speciale. „Tatăl meu, fost parlamentar, s-a ocupat, la un moment dat, de o treime din copiii cu nevoi speciale. Împreună cu el am vizitat foarte multe unități în care erau asemenea copii”, explică baroneasa. În opinia domniei sale, părinții ai căror copii au nevoi speciale sunt „sfinți și îngeri” și li se cuvine tot respectul. „Ar trebui organizat și pentru ei un festival”, a încheiat distinsul oaspete.

 Baroneasa Emma Nicholson alături de copiii din Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Baroneasa Emma Nicholson alături de copiii din Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Alex SÎRBU

Articolul precedentApa Serv lansează operaţiunea „Seceta”
Articolul următorExtraordinară la CJ pe 5 iunie