După aproape jumătate de an de arest, Gheorghe Zănoagă, din Farcașa, a plâns în fața instanței, la sedința din ziua de 7 august a procesului în care este judecat pentru că și-a împușcat soția în inimă. Avocatul lui, Valetin Trifescu, a pledat calm pentru schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor în omor simplu, cu reținerea de circumstanțe atenuante, și nerespectarea regimului armelor și muniției.

Nu considerăm că există premeditarea ca formă agravantă pentru infracțiunea de omor, deoarece ar fi fost necesar un interval de timp între momentul deciziei de a acționa și momentul în care a acționat”, a spus avocatul. ”Soții au fost peste 20 de ani împreună, cu bune și cu rele, au 2 copii, o casă și tot ce au agonisit împreună și iată că după tot acest timp se ajunge la acest moment dramatic.Bărbatul a aflat că este înșelat în urma unor mesaje citite pe telefonul soției, iar în urma unei certe, aceasta pleacă la părinții ei. El a încercat în mai multe rânduri să o convingă să se întoarcă acasă aducându-i flori și cadouri.

În seara în care a avut loc nefericitul eveniment, domnul Zănoagă a mers la locuința unde se afla soția și a văzut-o pe aceasta pe geam îmbrăcată sumar, vorbind pe video-telefon cu persoana despre care bănuia că soția sa îl înșeală. Atunci a realizat că toate eforturile lui au fost în zadar și a luat hotărârea de a o împușca și de a se sinucide. De la locul unde stătea soția până la casa lor erau 150 de metri, bărbatul a mers acasă de unde a luat pușca și 2 cartușe, s-a întors, soția i-a deschis ușa, iar bărbatul a împușcat-o. Apoi s-a întors la locuința sa unde consumă țuică, nemâncat de 2 zile din cauza situației stresante, mai departe a mers în spatele curții unde amorțește în urma celor întâmplate în combinație cu alcoolul.

Poliția îl găsește cu arma lângă el și cu cartușul netras. Asta dovedește că a fost o hotărâre ad-hoc luată în acea seară și nu a fost totul premeditat fiind timpul foarte scurt și distanța mică dintre case”.

De partea cealaltă, avocata Adina Pleșca, reprezentanta părinților Gabrielei Zănoagă în proces, a avut alte argumente: ”Cerem reținerea încadrării juridice de omor calificat, deoarece considerăm că s-a reținut în mod corect. Considerăm că premeditarea nu are niciun dubiu asupra încadrării juridice deoarece inculpatul a avut o atitudine ostilă, violentă față de victimă atât înainte, cât și după săvârșirea faptei, gândind cu sânge rece și rațional înșiruirea faptelor. Rudele confirmă existența faptelor de violență asupra soției pe toată perioada căsniciei de peste 20 de ani, aceasta plecând în mai multe rânduri de acasă. Până și tatăl inculpatului a declarat că în luna noiembrie 2018, în urma unor violențe, soția a dormit în grajd. Soția a spus în nenumărate rânduri că dacă se vor mai întâmpla astfel de certuri violente, nu se va mai întoarce acasă sau chiar se va sinucide.

Un alt motiv pentru care considerăm că a existat premeditare este faptul că acesta avea deja o armă confecționată artizanal despre care nu a știut nimeni. Având în vedere acest lucru considerăm că a fost confecționată cu scopul de a-și ucide soția.   

În ziua evenimentului, bărbatul a planificat calm și cu sânge rece toata ziua până la săvârșirea crimei, asta reiese din faptul că nimeni nu l-a bănuit la serviciu de o stare de nervozitate și a mers direct la locuința victimei asigurându-se că este singură în casă. Sunt martori care confirmă că s-a interesat pe rând de rudele care locuiau în casă pentru a afla unde erau fiecare la momentul respectiv.

Un alt aspect este faptul ca inculpatul a lăsat o scrisoare de 4-5 pagini pe care pretinde ca a scris-o imediat după ce a văzut-o pe soție vorbind la telefon, după care s-a întors cu arma, acest interval de timp fiind de fapt de doar 10 minute. Însă redactarea unei scrisori de 5 pagini – al cărei scris nu este nici măcar tremurat, durează în mod evident mai mult timp, mai ales că a trebuit să își pregătească și arma în acest timp. Prin urmare considerăm că scrisoarea a fost scrisă cu ceva timp înainte de 16 februarie pentru că el a știut ce urmează să facă.

Un alt element – scenariul construit timp de peste o lună, timpul în care acesta a fost părăsit de soție, a încercat să inducă în eroare toate cunoștințele spunând că soția îl înșeală, astfel plănuindu-și apărarea, inclusiv invocând faptul că el nu ar fi tatăl fiicei lor, Bianca. În contradicție cu spusele lui, rudele și prietenii nu aveau cunoștință despre orice relație a soției cu nicio altă persoană. Până și în scrisoarea adresată copiilor reiese că își dorea să o denigreze pe mama lor. Un ultim aspect: modul în care a fost executată direct în inimă, nicidecum în picioare sau mâini.

Solicităm respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice și solicităm să fie judecat pentru omor calificat – din toată înșiruirea filmului din acea seară, nu a fost provocat și nu există circumstanțe atenuante”.

Procurorul de ședință a cerut, la rându-i, respingerea cererii de schimbare a încadrării, iar Gheorghe Zănoagă – ultimul care a vorbit – a spus că regretă ce a făcut și vrea să scape cât mai repede din închisoare ca să muncească și să-și poată crește copiii. Acei copii pe care i-a lăsat fără mamă.

Bogdan Călian