Echipa Salvamont a ajuns la bărbat, dar timpul de intervenţie va fi dublu
Astăzi, 23 iulie, un bărbat de peste 70 de ani, din Piatra Neamţ, fost angajat al Direcţiei Silvice şi cunoscut drept un iubitor şi cunoscător al muntelui Ceahlău, a avut ghinionul să alunece şi să se lovească la cap, undeva în apropierea Cascadei Duruitoarea. Bărbatul a ajuns acolo cu un grup de prieteni, pe unul dintre traseele ce au rămas deschise.
Echipa de intervenţie a Salvamont Neamţ a reuşit să ajungă la bărbat. Acesta are un traumatist craniocerebral acut deschis, cu hemoragie, timpul fiind esenţial în salvarea vieţii lui.
„Din păcate, nu putem interveni decât terestru. O oră de ploaie ne-a trimis în epoca de piatră. În 20 de ani de activitate este prima oară când autospecialele noastre rămân la bază şi noi ne chinuim, pe jos, cu echipamentele. Trebuie găsită urgent o soluţie de remediere a drumurilor forestiere pe care noi le utilizăm pentru evacuarea persoanelor accidentate. Avem nevoie de căi de acces. Vă daţi seama, la un TCC (n.r. traumatist craniocerebral), timpul contează!“ a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.
Pentru că zona în care se află accidentatul este una împădurită nu se poate interveni pe cale aeriană, elicopterul nu poate nici măcar să arunce un troliu de care să fie prinsă targa.
Timpul de intervenţie la un astfel de caz era de maxim o oră, iar acum va dura mai mult de 2 ore, 2 ore şi jumătate până ce bătrânul va fi scos la drum deschis, de unde să poată fi preluat de o ambulanţă.
Angela Croitoru