SMURD 03Un bărbat, de 66 de ani, din comuna Bârgăoani, a fost salvat, in extremis, de un echipaj SMURD, după ce căzuse din picioare în faţa unui magazin din localitate. Incidentul a avut loc, vineri, 27 mai.

“La sosirea echipajului SMURD, bărbatul, în vârstă de 66 de ani, era inconștient și prezenta fractură de piramidă nazală. Echipajul a imobilizat bărbatul și, înainte de a începe deplasarea către spital, aflat în ambulanță, a intrat în stop cardio-respirator (nu respira și nu avea puls). Echipajul a efectuat manevre de resuscitare cardio-pulmonară și a administrat medicamente specifice și, după 10 minute, a reușit să repornească activitatea sistemelor respirator și circulator”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ.

Bărbatul a fost predat cu semne vitale la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Neamț.

În săptămâna 23-29 mai, echipajele SMURD ale ISU “Petrodava” Neamț au executat 96 de misiuni, pentru asistența medicală de urgență și acordarea primului ajutor calificat, astfel: “36 de intervenții în cazul situațiilor de urgență cauzate de afecțiuni medicale; 32 de misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme cauzate de căderi (majoritatea de la același nivel); 11 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme în urma unor agresiuni; 8 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor ce prezentau traumatisme apărute în urma altor situații decât cele enumerate (traumatisme apărute de câteva zile, plăgi tăiate sau înțepate); 9 misiuni de acordare a primului ajutor calificat persoanelor implicate în accidente rutiere (au fost asistate 11 persoane); 6 solicitări pentru a interveni în cazul unor persoane care se aflau în stare de inconștiență”, se menţionează în comunicatul citat. (M. CONSTANTINESCU)