Șoferii care au obținut în instanță restituirea banilor achitați pentru taxa auto de poluare își vor putea primi banii în termen de 5 ani, în bază unei proceduri aprobate recent printr-o ordonanța de urgență. Potrivit actului normativ, pentru orice proces câștigat de acum încolo și care are ca obiect restituirea taxei auto sau a celei de poluare, șoferii își vor primi banii prin plăți eșalonate. Cea mai recentă decizie privind ilegalitatea taxei auto a fost data în februarie de Curtea de Justiție a Uniunii Europene și se referă la taxa auto din 2012.

Prin urmare, taxa de poluare poate fi recuperată de contribuabili, pe calea instanței de judecată scrie avocatnet.ro. Având în vedere aceste reglementări, Guvernul a stabilit și modalitatea de restituire a banilor plătiți de șoferi pe taxa auto, prin OUG nr.8/2014, intrată în vigoare în 28 februarie.

Astfel, potrivit acestui act normativ, sumele care trebuie restituite de către stat în bază hotărârilor judecătorești, reprezentând taxa auto, dobândă aferentă, cheltuielile de judecată și alte sume vor fi plătite pe parcursul a 5 ani, cu plată anuală a 20% din valoarea acestora: „Plată sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având că obiect restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule și a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, dobânzile calculate până la data plătii integrale și cheltuielile de judecată, precum și alte sume stabilite de instanțele judecătorești, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2015, se va realiză pe parcursul a 5 ani calendaristici, prin plată în fiecare an a 20% din valoarea acestora”, se menționează în documentul citat.

Prin urmare, șoferii nu vor primi integral banii achitați pe taxa de poluare, ci în termen de 5 ani, cu plată eșalonată. Cu alte cuvinte, cei care au obținut deja în instanță o decizie de restituire a banilor, iar plată începe în 2014, ei își vor recupera în totalitate banii abia în 2019. (I.H.S.)

Articolul precedentEnergia electrică se scumpește din nou
Articolul următorUșă deschisă pentru romașcanii cu probleme

1 COMENTARIU

  1. De ce doar in baza hotararilor judecatoresti trebuie restituite aceste sume? Pt ca suntem soferi care nu am apelat la instanta. STATUL DE DREPT NU AR TREBUI SA NE DEA BANII INAPOI DACA A GRESIT? UNDE MAI ESTE ACEL STAT DE DREPT?

Comments are closed.