0:00

Bani pentru performanțe sau pentru stagii de pregătire?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Consilierii locali pietreni alocă sume de bani sportului fără să aibă stabilite clar criterii de performanță. Astfel, se ajunge la situația în care sunt acordați bani unor cluburi private ”pentru derularea programului de stagii de pregătire centralizată pentru grupele de juniori” și nu pentru participarea la competiții. Pentru consilierii locali, ”performanța” nu este cuantificată în diplome și medalii, ci în ”stagii de pregătire”. Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț a primit cei mai puțini bani de la bugetul local, în condițiile în care, acolo învață cei mai mulți campioni naționali, balcanici și europeni la sporturile de echipă, iar echipele de handbal, volei și fotbal au constituit o prezență constantă la turneele finale ale campionatelor naționale. Handbaliștii juniori au cucerit șapte titluri naționale în zece ani, la diferite categorii de vârstă, iar cei mai buni fotbaliști, Andrei Marc și Doru Popadiuc, internaționali de tineret și juniori, au învățat, sau învață la LPS Piatra Neamț.

Se propune modificarea legislației

Atunci când sunt în campanie electorală consilierii locali promit că educația, sănătatea și sportul de performanță sunt priorități naționale. Totul până când se ajunge efectiv la votul în plen pentru acordarea unor sume de bani necesari susținerii ”sportului de performanță”. Tocmai acest termen este interpretat în fel și chip, pentru unii consilieri, inventarea telefoanelor mobile și a SMS-urilor fiind mană cerească în condițiile în care respectă ”disciplina de partid”. ”Autorităţile administraţiei publice, unităţile şi instituţiile de învăţământ, instituţiile sportive, precum şi organismele neguvernamentale de profil au obligaţia să sprijine sportul pentru toţi şi sportul de performanţă şi să asigure condiţiile organizatorice şi materiale de practicare a educaţiei fizice şi sportului în comunităţile locale”, spune Legea educației fizice și sportului, la articolul 3. Ministerul Tineretului și Sportului intenționează, însă, să modifice această lege și să o îmbunătățească. De aceea a lansat în dezbatere publică unele modificări. Pentru a elimina ambiguitățile și subiectivismul consilierilor locali, trasat, de regulă, prin ordin de partid, MTS propune o serie de îmbunătățiri. La acest articol, spre exemplu, reprezentanții Guvernului propun completarea cu modalitățile prin care autoritățile administrației publice locale ”au obligația” să sprijine sportul de performanță: ”prin alocarea de resurse financiare și prin repartizarea și construirea de spații, terenuri și săli pentru activitatea sportivă”. Până acum, modalitatea de sprijin era la latitudinea autorităților. De aceea sălile de sport nu au fost date în administrare unităților sportive, au fost percepute taxe de utilizare a sălilor și terenurilor de sport, iar sumele alocate de consilierii locali a fost la aprecierea acestora.

Dărnicie fără criterii de performanță

La ultima ședință a legislativului local, spre exemplu, consilierii locali pietreni au fost ”darnici” (doar) cu unii sportivi din Piatra Neamț. Clubul Ceahlăul, spre exemplu, va încasa 250.000 de lei (2,5 miliarde de lei vechi) pentru organizarea Cupei Municipiului Piatra Neamț la fotbal pentru licee. Asta în timp ce site-ul oficial al FC Ceahlăul nu mai vorbește nimic de organizarea unei astfel de cupe, din anul 2008! Asociația Clubul Sportiv Ceahlăul 05 Piatra Neamț, care este un club privat, va primi suma de 200.000 de lei (două miliarde de lei vechi) pentru ”derularea programului de stagii de pregătire centralizată pentru grupele de juniori din cadrul asociației”. Prin comparație, Liceul cu Program Sportiv Piatra Neamț, nominalizat an de an la Gala Sportului Nemțean cu titluri de campioni naționali atât la sporturile individuale, cât și pe echipe, care are în palmares și pregătire tineri campioni balcanici și europeni, a primit doar 100.000 de lei (un miliard de lei vechi). Tot articolul 6, alineatul 10 din Legea 69 / 2000 spune că ”Sportul de performanţă pentru elevi şi studenţi se organizează, de regulă, în cadrul cluburilor sportive şcolare şi universitare. Elevii şi studenţii pot practica sportul de performanţă şi în alte cluburi sportive”, deci consilierii locali nu pot spune că nu știau unde se practică sportul de performanță, asta în cazul în care nu au vizitat vitrina cu trofee și distincții a LPS Piatra Neamț. Pentru a nu mai fi întâlnite situații similare, în care legea este interpretată după bunul plac al aleșilor locali, MTS intenționează, prin modificarea legii, să impună autorităților locale ”susținerea financiară pentru pregătirea sportivă și participarea la competiții naționale și internaționale, precum și salarizarea profesorilor – antrenorilor și a personalului auxiliar”. Ceea ce, n-ar fi rău, mai cu seamă acum, când se acreditează ideea desființării Liceului cu Program Sportiv, acesta fiind perceput ca ”o școală care toacă bani” și nu ca o instituție unde, copiii îmbină performanțele sportive cu cele școlare.

Voleiul, mai “văduvit” ca niciodată

Voleiul, cel care a purtat imaginea comunității locale în țară și în Europa, în ultimii 15 ani, a fost și el ”văduvit” de bani. Volei Club Municipal, a primit 100.000 de lei (cât LPS Piatra Neamț) pentru pregătirea echipei pentru participarea în bune condiții la competițiile din cadrul Divizia A la volei masculin și a Cupei României. Cealaltă echipă care se ”bucură” de un miliard de lei vechi la bugetul local, este Volei Club Unic, ”pentru pregătirea și participarea la competitiile din cadrul Cupei României și organizarea Turneului Municipiului Piatra Neamt, începând cu data de 15 noiembrie”. Pentru HCF Piatra Neamț s-au alocat doar 50.000 de lei pentru participarea în liga secundă de handbal, deci proiectul anunțat cu mare tam-tam, la inaugurarea Sălii Polivalente, de revitalizare a handbalului în Piatra Neamț și promovarea în Liga Națională, nu poate fi pus în practică, pentru al treilea an la rând. Poate la anul, că tot e an electoral…

Bani pentru performanțe sau pentru stagii de pregătire?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentMulțumiri pentru ziarul Ceahlăul, marcă înregistrată
Articolul următorCeahlăul – CFR Cluj 0-1 (0-0)