Bancnota aniversară lansată de Banca Națională a României (BNR) pentru a marca 185 de ani de la nașterea regelui Carol I a fost desemnată „Cea mai bună bancnotă comemorativă a anului 2024” în cadrul unui concurs organizat de International Bank Note Society (IBNS) – Filiala Ucraina. Competiția a avut loc la finalul anului trecut, reunind bancnote comemorative emise în 12 țări, printre care China, Mexic, Polonia, Thailanda și Ucraina.

Bancnota dedicată regelui Carol I - avers
avers

Cu un model inovator și elemente de securitate avansate, bancnota de 100 lei, imprimată pe suport de polimer, a obținut 652 de puncte în urma voturilor exprimate de numismați din 33 de țări. Aceasta a devansat alte două bancnote premiate: o bancnotă comemorativă de 20 de zloți din Polonia (247 de puncte) și una de 50 de hrivne din Ucraina (233 de puncte).

Aspectul bancnotei

Pe aversul bancnotei sunt ilustrate portretul și semnătura regelui Carol I, însoțite de anii săi de viață (1839-1914) și însemnul Ordinul „Steaua României”. Reversul prezintă statuia regelui de la Castelul Peleș, o imagine a castelului și podul Carol I din Cernavodă.

Elementele grafice și tehnice au fost apreciate pentru calitatea artistică, nivelul ridicat de securizare și contextul istoric bine integrat.

Bancnota dedicată regelui Carol I - revers
revers

Distribuție și caracteristici

Lansată pe 1 decembrie 2024, bancnota are un tiraj maxim de 30.000 de exemplare și este inclusă într-un pliant de prezentare redactat în limbile română, engleză și franceză. Poate fi achiziționată la prețul de 150 lei (inclusiv pliantul), având putere circulatorie pe teritoriul României.

Distribuția bancnotei se realizează prin sucursalele regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, fiind destinată colecționarilor și iubitorilor de numismatică.

Despre IBNS

International Bank Note Society promovează studiul și aprecierea bancnotelor din întreaga lume, având peste 2.000 de membri din 90 de țări. Concursul organizat anual de IBNS – Filiala Ucraina evaluează bancnotele aniversare din punct de vedere artistic, tehnic și istoric.

Victoria bancnotei românești consolidează poziția Băncii Naționale a României (BNR) ca instituție capabilă să creeze emisiuni numismatice apreciate la nivel internațional. Un alt exemplu notabil în acest sens este emiterea, în 1999, a primei bancnote din polimer din Europa, cu valoarea nominală de 2.000 de lei (vechi), dedicată eclipselor solare și intrării în mileniul al treilea. Această inovație a fost recunoscută pe plan internațional, demonstrând capacitatea BNR de a implementa tehnologii avansate în producția de bancnote.Prima bancnotă din polimer din Europa - 1999 - 2000 de lei vechi

Alexandru Andrieș

Foto: BNR

Articolul precedentVreme schimbătoare și ceață persistentă în Regiunea de Nord-Est a țării
Articolul următorAccident în Poiana Teiului. Două persoane au fost asistate medical

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.