Copilul de 10 ani, din Bargăuani, fugit de acasă, pentru căutarea căruia s-au mobilizat polițiștii și membrii unui club de off-road care l-au găsit, fusese bătut de tatăl lui cu furtunul. Bărbatul, care are un picior în ghips, s-a înfuriat pentru că băiețelul s-a jucat cu chibriturile și a dat foc unor paie din gospodărie și, în ciuda faptului că se mișcă cu dificultate, l-a lovit cu un furtun pe spate. Speriat, Ion Gabriel Tăbăcaru a fugit de acasă, în ziua de 3 februarie, și s-a adăpostit în podul casei bunicilor, care este situată în satul vecin. A stat acolo peste noapte, îmbrăcat așa cum plecase de acasă, în pantaloni de trening, cu o geacă de fâș și încălțat cu cizme de cauciuc, fără să facă vreun zgomot care să-i trădeze prezența. Bunicii nu au știut că băiețelul este în pod până ce n-a fost găsit de echipele care îl căutau.

Ulterior, în urma audierilor preliminare, s-a decis securizarea copilului și instituirea măsurii de protecție în regim de urgență, băiatul fiind dus într-un centru al DGASPC Neamț”, a declarat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț.  ”Astăzi, 5 februarie, reprezentanții Poliției au dus copilul la Serviciul de Medicină Legală în vederea expertizării și a stabilirii conduitei ulterioare asupra tatălui, care, din primele informații, ar putea fi acuzat de rele tratamente împotriva minorului. În privința băiatului, DGASPC Neamț va decide în maximum 5 zile  înlocuirea măsurii de protecție în regim de urgență cu o altă măsură de protecție – plasamentul familial, plasamentul la un asistent maternal, sau, în ultimă instanță, plasmentul într-un centru rezidențial. Familia în cauză mai are 4 fetițe cu vârste cuprinse între 3 și 9 ani și este în curs o evaluare amănunțită pentru a se stabili dacă se impune și scoaterea acestora din familie”.

Polițiștii i-au întocmit deja dosar penal tatălui pentru rele tratamente aplicate minorului și au emis un ordin de protecție, care-i interzice să se apropie de copil, rămas fără obiect cât timp băiețelul este în grija autorităților. Medicul legist a stabilit că Ion Gabriel Tăbăcaru are nevoie de 8-9 zile de îngrijiri medicale pentru leziunile suferite.

C.M.

Articolul precedentTânăr beat încătușat de polițiști, după ce-a omorât un bărbat cu mașina
Articolul următorÎncă 36 de nemțeni pozitivi la coronavirus, rată de infectare în scădere