pietricica turism

Întâmplări veselo-politice din vremea de glorie a FSN (cu muguri de PD) sunt reevaluate şi pomenite, în acest context electoral, c-o nostalgie demnă de un panteon al naivităţii. Nu e prima oară când amintesc de un simpatic ordin politic pe garnizoana Neamţ din repertoriul fostului preşedinte de partid şi senator Sorin Vornicu. Cum venea Petre Roman încoace, cum decreta: „Costache, scoate caii!”. Şi Costache Lupu, căci despre el e vorba, executa comanda întocmai şi la timp. Antifeseniştii, împreună cu oamenii normali ai acelor timpuri, erau scoşi din sărite de primire, onor şi parada restrânsă. Fierberea maximă se înregista în cuiburile de partide istorice. Zgomoteca lor se inflama în surdină când aflau, de pildă, că un Victor Babiuc – neprihănit din cale afară, după cum e livrat azi „boborului” nepriceput – vine cu elicopterul în vizită de lucru la regimentul din Piatra Neamţ ca să participe, de fapt, la o întrunire curentă de partid.

Anii au trecut. Descinderile oficiale ale VIP-urilor politice puternice şi influente, ale celor din Executiv şi din administraţia de stat s-au transferat în interpretarea unei competiţii la sânge între cine îi invită. Osanalele, fără legătură cu realitatea, măsluiesc cuprinsul demersului. Concurenţii politici, dacă nu cumva au motive personale să se dea bine pe lângă manifestări, nu scot o vorbă. În Neamţ, opinia politică alternativă are flori împrospătate pe mormânt.

Aşa se face că vorbe şi mizerii dure înfloresc din sânul generos al gazdelor locale de musafiri cu greutate. Invidiile se subînţeleg. Făcătura politică românească ne-a adus pe cap impostori cu certificat de partid care ne omoară zilele. Cică au maximă protecţie şi susţinere. Mai ieri garanţia venea de la Hrebenciuc – azi, cică, e de la Dragnea. Musafirii să trăiască!…

Sub delirul unui drog de putere fără limite – distilat într-o funcţie de jupân politic de judeţ şi apucat într-un context favorabil gata mort – câte un neica-nimeni te sfidează de-ţi vine să-l iei la palme… cu piciorul. Sau cu şosetele. Miza reală, încărcătura oficială şi de substanţă a unui raid guvernamental oficial de lucru depăşeşte capacitatea de înţelegere a unui aberant semianalfabet cu stea PSD în frunte. E cazul judeţului Neamţ. E pe numele disperatului deputat şi (încă) preşedinte PSD Neamț. Nu apucă anvergura şi sinceritatea unui Sorin Vornicu. Caii sunt la pachet de elită.

Ofuscarea lui Arsene, suferinţa dată de ignorarea sa pe teme importante sunt cu atât mai amplificate şi vibratoare cu cât partenerii de cooperativă politică încă nu strigă în gura mare că s-au săturat de el. Acest Johann von Socke de la Târgu Neamţ, pe lângă faptul că ţine în disperare un AMR la concurenţă cu Traian Băsescu, nu acceptă că e nefrecventabil pe termen imediat, scurt, mediu, lung şi final. De-asta nici musafirii serioşi de rang înalt nu-l bagă în seamă. Au alte priorităţi.

Viorel COSMA