Chelnerii pot fi amendaţi dacă nu declară bacşişul
Chelnerii pot fi amendaţi dacă nu declară bacşişul

Bacşişul va fi trecut separat pe un bon fiscal şi va fi impozitat cu 16%, informează TVR 1. Guvernul a aprobat, miercuri, 22 aprilie, ordonanţa prin care fiscalizează această formă de venit şi care reglementează şi condiţiile în care inspectorii fiscali de la Antifraudă pot suspenda activitatea firmelor. Pentru bacşişul oferit, fiecare client va primi un bon fiscal separat, a explicat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice.

“Diferenţa între serviciul prestat şi dorinţa clientului pentru serviciile prestate, acea sumă se va bate pe bon fiscal separat şi se impozitează cu 16%”, a precizat Eugen Teodorovici, în cadrul conferinţei de presă.

Angajaţii care refuză să declare bacşişul riscă o amendă de până la 1.500 de lei.

“Prin această ordonanţă s-a introdus o sancţiune corelativă pentru nerespectarea angajaţilor de a prezenta organelor de control sumele de bani aflate asupra lor: o amendă contravenţională de la 1.000 la 1.500 de lei aplicată salariatului care refuză prezentarea sumelor de bani”, a mai spus Eugen Teodorovici.

“Salariatul când vine la locul de muncă are obligaţia să îşi înregistreze veniturile aflate asupra sa în registrul ţinut separat de către angajator. În cazul în care sunt sume identificate asupra sa se aplică amenda”, a explicat ministrul.

Ministrul de Finanțe a mai spus că proiectul ordonanței prevede că angajatorul decide “soarta” bacșișului, respectiv să acopere pierderi sau să îl distribuie angajaților. (ZCH NEWS)