Pentru că începutul acestei luni a fost declarat ca data de la care cardul naţional de sănătate este în vigoare, băcăuanii care nu au intrat în posesia acestui act au luat cu asalt Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău. În prezent, din cele peste 407.000 de carduri naţionale de sănătate emise pentru judeţul Bacău au rămas nedistribuite în jur de 37.000 (mai puţin de 10% din total).
„Sunt persoane care vin personal să-şi ridice cardurile de la CJAS. Este vorba despre acei asiguraţi care nu au fost găsiţi acasă sau, din alte motive obiective, nu au primit cardul naţional de sănătate. Lista tuturor celor care au cardurile la noi va fi publicată şi pe site-ul instituţiei”, a declarat Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău.
Pentru o mai buna redistribuire a cardurilor naţionale de sănătate către asiguraţii care nu au primit acest act, CJAS Bacău lucrează în paralel şi cu reţeaua medicilor de familie. Aceştia s-au angajat, în baza unor liste transmise către ei de CJAS care cuprind acei asiguraţi care nu au încă aceste carduri, că în termen de maximum 15 zile vor încerca să ia legătura, fiecare, cu asiguratul de pe propria lista, pentru a intra în posesia cardului. Deja, aproape 30% dintre ei au retransmis informaţia că se vor ocupa personal de distribuirea cardurilor în teritoriu. Pentru că nu s-a reuşit distribuirea în totalitate a cardurilor naţionale de sănătate, s-a decis (printr-o hotărâre de guvern) că intrarea lui efectivă pe piaţa serviciilor medicale să fie începând cu data de 1 mai. Până atunci, serviciile medicale se pot oferi către asiguraţi şi fără acest card de sănătate. Cei care au însă acest card, îl pot activa şi îl pot folosi. Persoanele care refuză cardul, dar solicită un serviciu medical, pot beneficia de o adeverinţă care îi atesta calitatea de asigurat în sistem, numai că aceasta are o valabilitate de 3 luni. De la 1 mai, cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări de sănătate.