Joi, 17 august, absolvenții de liceu susțin proba scrisă obligatorie a profilului, la matematică sau la istorie. Din județul Neamț s-au prezentat 278 de candidați, din cei 326 înscriși, potrivi inspectorului școlar general adjunct Claudia Manuela Barna, președintele Comisiei județene de organizare a bacalaureatului de toamnă.

Ca și celelalte, proba durează 3 ore din momentul distribuirii subiectelor. Sunt 3 centre de examen organizate în Neamț, la colegiile tehnice Forestier Piatra Neamț, ”Miron Costin” Roman și ”Ion Creangă” Târgu Neamț.

După prima zi, de ieri, la această sesiune de bacalaureat, unde evaluarea se face digitalizat la nivelul întregii țări, după doi ani de pilotare a sistemului în județul Călărași, au început să apară și primele probleme. În unele județe scanarea lucrărilor a durat mult, platforma s-a mai blocat, în altele a căzut internetul, iar în anumite situații profesorii au fost instruiți ieri, dimineață, la prima oră, chiar înainte de a începe proba scrisă. Spre seară și astăzi au apărut semnale și din partea unor profesori evaluatori, unii cerând ghidul profesorilor evaluatori pe platforme de socializare de la colegii lor, alții reclamând că procedura de corectare online a durat foarte mult și așa mai departe.

claudia barna isj„La nivelul județului Neamț, colegii care au fost desemnați profesori asistenți implicați în scanarea lucrărilor candidaților după fiecare probă scrisă, dar și profesorii evaluatori au fost instruiți de inspectorii școlari săptămâna trecută și respectiv ieri. Corectura la Limba și literatura română a început astăzi, deocamdată nu au fost semnalate probleme în teritoriu”, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct Claudia Manuela Barna.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, coordonatorul digitalizării, a declarat că situația este sub control, referitor la sincopele semnalate: „Nu e chiar o surpriză, pentru că atâta vreme cât într-o astfel de acțiune sunt implicați mii de oameni, avem două riscuri – eroarea tehnică și eroarea umană, dar toate au fost luate în calcul la ora la care vorbim. Absolut toate lucrările sunt încărcate în platformă, inclusiv cele câteva care au constituit subiect de rezervă. Știți că atunci când elevul are o problemă îndreptățită în urma căreia n-a putut să ajungă la examen, poate susține examenul după ora prânzului, după ce s-a terminat prima sesiune, primește alte subiecte. Inclusiv acele lucrări, în acest moment, sunt în platformă. Repet, ne așteptam să mai fie probleme pe alocuri cu internetul sau echipamentele să mai dea bătăi de cap unora dintre operatorii din săli”, a declarat Sorin Ion la postul național de televiziune, citat de edupedu.ro.

Vineri, 18 august, este proba scrisă la alegere în funcție de profil. Primele rezultate se publică în 25 august, contestațiile se depun în aceeași zi între orele 12-18, iar notele finale se publică în data de 29 august.

C.I.

Articolul precedentȘofer beat s-a răsturnat cu maşina în pârâul Bistricoara
Articolul următorDouă persoane au ajuns în spital după o neacordare de prioritate în intersecție
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.