pietricica turism

La prima probă a bacalaureatului, cea scrisă la limba și literatura română, au fost prezenți 3.298 de liceeni, din 3.769 înscriși în județul Neamț. “Au lipsit 293 de candidați și 178 de candidați au echivalat proba, nici un elev nu a fost eliminat”, a declarat Elena Laiu, președintele comisiei județene de bacalaureat. Cei 2.605 de elevi de la liceele cu profil real au avut de redactat un eseu de prezentare a particularităților unui text poetic studiat din opera lui Mihai Eminescu sau Tudor Arghezi, la subiectul al III-lea.

Pentru 693 de liceeni de la filiera umană, subiectul al III-lea a constat într-un eseu de prezentare a genului poetic la alegere din poeziile studiate de Ion Barbu sau Lucian Blaga. Subiectele comune au fost o prezentare de minim 50 de cuvinte despre rolul notațiilor autorului dintr-un fragment din “Ultima oră”, de Mihail Sebastian și un text argumentativ de minim 150 de cuvinte pe marginea modului în care oamenii pot sau nu aprecia farmecul locului în care trăiesc nu doar raportat la fragmentul selectat din “Note de călătorie”, a lui Anton Holban, ci și din experiența personală, culturală a fiecărui candidat. Subiectele și baremele de corectare au fost publicate pe site-ul edu.ro.

Examenul continuă astăzi, 26 iunie, cu proba la la limba și literatura maternă. Miercuri, 27 iunie, elevii vor susține proba obligatorie a profilului, iar joi, 28 iunie va fi proba la alegere a profilului și specializării. (C.I.)