0:00

BACALAUREAT 2014 / Mădălina Elena Cerbu, absolventa de 10 a județului Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În județul Neamț, din peste 4.000 de candidați la examenul de Bacalaureat, un singur absolvent a reușit să obțină media maximă. O performanță care a rodit din trudă, din înclinația spre studiu și din sprijinul susținut al celor care i-au fost alături. Este vorba despre Mădălina Cerbu, de 18 ani, din Piatra Neamț, absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș”. După cum ne-a precizat, pentru ea, adevăratele emoții vin după Bacalaureat deoarece se pregătește să intre la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iași.

„Nu am avut emoții foarte mari la Bacalaureat pentru că la Matematică am participat la mai multe olimpiade, începând cu clasa a X-a, la Concursul Național de Matematică Aplicată «Adolf Haimovici». De acolo m-am întors de fiecare dată cu mențiune. La Biologie eram pregătită pentru că intenționez să dau la Facultatea de Medicină. Mă pregătesc de admiterea la facultate de doi ani de zile și atunci aveam unele așteptări. La Limba Română am învățat mereu, mi-a plăcut. Îmi place Mihai Eminescu și îmi place poezia, așa că pentru mine nu a fost dificil să tratez subiectul pe care l-am avut pe foaia de examen”, a precizat Mădălina.

Ținta ei nu a fost media de la Bacalaureat, deoarece are un vis mult mai mare. Își dorește să devină medic. La ora la care am întrebat-o unde ar vrea să profeseze ca medic ne-a spus că România e țara de care nu s-ar despărți, din mai multe motive.

„Nu pot să știu cu exactitate ce-mi rezervă viitorul, dar acum, când mă întrebați, pot să vă spun că sunt foarte atașată de familia mea. E unul din motivele pentru care am ales să dau la Iași. Dacă voi ajunge medic, nu îmi doresc să părăsesc țara. România e o țară frumoasă cu oameni frumoși de unde n-aș vrea să fiu nevoită să plec”, a mai spus Mădălina.

Se vede mai degrabă atrasă de Medicină generală sau de Cardiologie, decât de Pediatrie sau Stomatologie. În această zonă, cum era de așteptat, nu și-a fixat prea bine obiectivele pentru că așteaptă să descopere “răspunsul” pe parcursul facultății. Acum se bucură de rezultat și spune despre notele obținute că sunt impulsurile potrivite pentru a o încuraja să meargă mai departe cu încredere.

„Înseamnă mult pentru mine. Media de Bacalaureat nu mă ajută decât cu 25% din media de admitere la facultate, dar este important. E un pas înainte spre ceea ce îmi doresc să fac mai departe”, a mai spus Mădălina.

Despre examenul de Bacalaureat, Mădălina crede că a devenit un examen din ce în ce mai accesibil și precizează că temerile pe care le au unii absolvenți de liceu, legate de acestă „încercare”, nu mai par atât de fondate.

„De la un an la altul se observă cum subiectele de la Bacalaureat sunt de o dificultate mai mică. Acest lucru poate fi observat la Matematică, unde, în ultimii ani, Ministerul Educației a încercat să vină în sprijinul absolvenților. Cred că ministerul a făcut un pas către cei care se tem de acest examen. Acum trebuie și un pic de voință din partea celor care termină liceul. Iar dacă înveți constant, pe parcursul liceului, Bacalaureatul chiar nu este un examen greu. Mie nu mi-a trebuit decât o lună de zile pentru a repeta materia și pentru a mă prezenta la examen”, a adăugat Mădălina.

Rezultatele foarte bune cu care a reușit să pășească peste anii de liceu le pune pe seama muncii ei, dar nu a uitat să precizeze că în spatele cifrelor rotunde au fost întotdeauna părinții, profesorii și colegii.

„Cred că cel mai mult a contat mediul familial. Apoi, fără să folosesc cuvinte goale, am avut niște profesori minunați, la cele mai multe materii. Un alt lucru care a contat destul de mult a fost colectivul, colegii cu care m-am înțeles”, a mai spus Mădălina.

La cei 18 ani pe care îi are, Mădălina este exemplul care arată că se poate atunci când îți propui ceva dacă ai alături de tine: familia, munca, modestia și un vis.

Marian TEODOROF

Articolul precedentArtera Roman Vest, gata într-o lună
Articolul următorDr. Juncu îşi amână demisia