0:00

Bacalaureat 2013  – Concluzie după prima zi: ”Va fi bine!”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

• 1866 de candidați au fost prezenți și au luat proba orală de Limba și literatura română, potrivit raportării preliminare de ieri, de la ora 16

• în ciuda emoțiilor, cu toții s-au declarat încrezători după prima zi de BAC

• printre proaspeții absolvenți, s-au aflat și ”ambițioși” de vârsta a doua

Evaluarea orală de la Limba și literatura română s-a dovedit a fi un obstacol ușor de trecut pentru candidații intrați în focul examenului de Bacalaureat. Ieri dimineață, la 8.30, când să se dea startul interviurilor naționale, pe holurile Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț, primii candidați așteptau cuminți, dar gata să demonstreze că sunt pregătiți pentru testare. Emoțiile, nelipsite și firești, i-au prins pe unii din ei cu notițe în mână, încercând să facă o recapitulare de ultim moment. O altă tabără, mai relaxată, era pusă pe glume și pe discuții pe orice alte teme decât examenul. Primii intrați, la ora 9, au fost și primii ieșiți. Cu zâmbetul pe buze, încrezători în șansa lor de a merge mai departe, la următoarea probă.

Andrei, rareșist, emoționat înainte de intrare în sala de examen, se „lăuda” că este „paralel” cu materia, dar, după ce a trecut prin întrebările examinatorilor, a constat contrariul: „Nu a fost greu. Am avut un text din lege, legat de protecția consumatorului. A fost ușor de identificat. Sunt două subiecte formulate pe baza textului care trebuie recunoscut și argumentat. În partea a doua, trebuie doar să îți exprimi opinia personală. Nu prea ai la ce să te încurci și, dacă se întâmplă să ai emoții, profesorii sunt de treabă. Te ajută cu întrebări până spui ceva. A fost ușor. Vom vedea ce va fi de-acum încolo.”

Călin este unul din elevii care nu a venit cu trac înaintea examenului. Este aproape convins că va trece de acest „hop” și se gândește deja la facultate. Cu toate acestea, după prima probă, se consideră mai degrabă un norocos: „Am avut un text tip jurnal. Nu m-am încurcat. Am avut emoții înainte de examen, pentru că auzisem că centrul de examen ar putea fi la Hogaș. Nu am emoții pentru Bacalaureat. Mă gândesc mai mult la admiterea la Facultatea de Arhitectură din București. Sper să fiu admis.”

* Bacalaureat la 52 de ani

Printre proaspeții absolvenți de liceu, câteva doamne de vârsta a doua așteptau cu emoție să intre în examen. Au terminat la seral și vor să-și adjudece BAC-ul.

Mariana, doamnă din Piatra-Neamț, are 52 de ani și a absolvit Liceul „Grigore Tăbăcaru”, la seral. A trecut încrezătoare prin sita întrebărilor de la proba de Limba română: „Unde lucrez eu acum se cere Bacalaureatul, dar nu și în cazul meu, pentru că experiența nu îmi pune probleme pentru această diplomă. Am vrut să dau acest examen pentru că este o ambiție personală. Nu l-am dat la timp, pentru că au apărut copiii și, odată cu ei, grijile. Acum, că am copiii mari și am avut ocazia să dau Bacalaureatul, nu pot decât să mă bucur. Prima probă nu mi s-a părut dificilă deloc. Am avut un text ușor, pe care l-am tratat bine. Merg cu încredere mai departe. Este pentru prima dată când particip la o sesiune de Bacalaureat. Experiența examenelor este foarte interesantă, pentru că, odată cu pregătirea pentru evaluare, îți însușești niște informații utile, pe care poate le-ai uitat sau pe care nu le știai. Sper să-l trec.”

* Numai cine n-are gură nu trece

Directorul CNPR, Mihai Obreja, nu are emoții pentru elevii lui și crede că examenul de Limba română este unul cât se poate de accesibil: „Nu sunt emoții. Nu e o probă care să nu poată fi trecută. Numai dacă un candidat refuză să vorbească poate să nu treacă. În rest, cred că nu se pune problema de promovabilitate la această probă.”

După cum arăta raportul preliminar al Inspectoratului Școlar ieri, la ora 16, când încă nu se încheiase proba în toate centrele de examinare, dar oricum era ultima sută de metri, erau 1866 candidați intrați în examen și declarați admiși. Astăzi și mâine, 11 și 12 iunie, continuă ”evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română”.

Sunt 5.164 de candidați înscriși la Bacalaureat în județul Neamț, din care 836 au absolvit liceul în anii trecuți.

Sunt 24 de centre de competenţe lingvistice şi digitale şi 13 centre de examen înființate în Neamț pentru examenul din anul acesta. La centrul de la ”Petru Rareș”, sunt evaluați și absolvenții liceelor particulare „Aurora Ouatu” și „Grigore Tăbăcaru” din Piatra-Neamț.

Marian TEODOROF

Articolul precedentMoldova crește, microhidrocentrala rezistă
Articolul următorA început Rabla 2013

1 COMENTARIU

  1. Elevii lui Obreja, câtă idioțenie și fariseism la acest politruc ce seamănă izbitor de mult cu un babuin !!!

Comentariile sunt închise.