Pe site-ul Ministerului Educației (n.r. – edu.ro) au fost publicate modelele de subiecte pentru examenle de la bacaulareat. Gradul de dificultate al subiectelor este diferit, asemeni anului trecut, în funcție de profil: filologic și pedagogic, real și tehnologic.

Cerințele primului subiect sunt asemănătoare pentru toate profilele. De la numirea de sinonime, explicarea cratimei, identificarea temei, mărcile subiectivităţii, identificarea unor figure de stil, până la comentarea unor secvenţe poetice.

La cel de-al doilea subiect, pentru candidații de la filologie și pedagogic cerințele sunt mai pretențioase. Dacă aceștia au de argumentat rolul pe care îl are lectura jurnalului, cei de la real și tehnologic au „libertatea” de a scrie un eseu pe teme de protejare a mediului.

La subiectul al III-lea, elevii de la uman au de redactat un eseu în care să vorbească despre relaţia dintre două personaje dintr-un roman scris după 1980, iar cei de la real, un eseu în care să explice particularităţile de contrucţie dintr-un text narativ studiat scris de Mihail Sadoveanu.

Simulările pentru examenul de BAC au fost programate la începutul lunii martie. Alături de elevii de clasa a XII-a, la aceste simulări au fost chemați și elevii de clasa a XI-a care vor fi „scutiți” de la simulare doar  pentru proba la alegere din aria curriculară a profilului. (M.T.)