pietricica turism

invatator generica

* astăzi, se împlinesc 87 de ani de când, la Congresul Învățătorilor din România, s-a stabilit ca, în ziua de 30 iunie, să fie sărbătoriți oamenii de la catedre
* serbarea de vineri nu a beneficiat de prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, ai Casei Corpului Didactic sau ai Sindicatului

Pișcoturi ieftine, diplome lucioase și aplauze sterile. Aceasta a fost imaginea creată de cei care s-au chinuit, la sfârșitul săptămânii trecute, să cinstească Ziua Învățătorului. Aproximativ 30 de cadre didactice, care au croit destine cu ajutorul cărților și a cretei, au răspuns invitației de a participa la un moment cu totul emoționant. Emoționat prin prezența unor învățători care au scris istorie în acest județ, trist pentru tabloul festiv lipsit de o bună organizare.

Fără a pune la îndoială bunăvoința conducerii Liceului de Arte „Victor Brauner” de a pune la dispoziție spațiul pentru găzduirea evenimentului, totul a părut ca o improvizație. Momentul a fost deschis de președintele Asociației Învățătorului din Neamț, profesorul Liviu Rusu, care a ținut un discurs corect despre faptul că în tradiția învățământului românesc, ziua de 30 iunie este Ziua Învățătorului, hotărâre luată în 1927, la Congresul Învățătorilor din România, în aceeași zi, în calendarul ortodox fiind și sărbătoarea „Soborului celor 12 Apostoli”. Această precizare s-a făcut pentru a reaminti că în 2007 s-a dat o lege prin care Ziua Învățătorului a fost mutată în 5 iunie. După această prezentare s-a început cu o defecțiune tehnică, ce se dorea a fi prezentarea unor imagini prin care se evidenția activitatea Asociației Învățătorului. Defecțiune neașteptată a fost urmată de o alta. Un moment jenant la care cei 30 de foști învățători nu au avut încotro și au asistat.

S-au pregătit peste 20 de „Diplome de Excelență”, cele mai multe pentru absenți. Niciu reprezentant al Inspectoratului Școlar Neamț, niciu reprezentant al Casei Corpului Didactic, niciun reprezentant de la Sindicatul Liber din Învățământ Neamț. Cu toate că organizatorii au știut că au pregătit cartoane lucioase pentru o mare de absenți, nu s-au oprit. Au strigat toate numele celor care nu au ajuns la eveniment. Momentul a fost salvat de intervenția unor nume care s-au adăugat la istoricul învățământului nemțean și care au putut să vorbească despre cei aproximativ 60 de ani de la absolvirea Liceului Pedagogic din Piatra Neamț și despre experiența de viață pe care au acumulat-o în fața elevilor. Frânturile lor de viață expuse în puține cuvinte au fost ascultate de prea puțini succesori. La mulți ani, tuturor învățătorilor!

Marian TEODOROF