Actualizare: Ordinul 689 a fost publicat în Monitorul Oficial, în această seară, 27 aprilie 2020. În cuprinsul ordinului, în anexa 2 apare nominalizat SJU Piatra Neamț ca unitate care implementează programul național de boli transmisibile. În notă se precizează că indicația testării prin metode RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul COVID-19 se face de orice medic care depistează un caz suspect.

Tot în Monitorul Oficial nr. 339, din această seară, a fost publicat și bugetul disponibil pentru programul național de sănătate publică pe anul 2020.

***Știre inițială***

Ordinul 689 al ministrului Sănătății, prin care aparatul real-time PCR și laboratorul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț sunt acreditate pentru testarea COVID-19 a fost emis. Urmează ca astăzi, 27 aprilie să fie publicat  în Monitorul Oficial și imediat să înceapă testarea: „Chiar acum, după-amiază, m-a sunat de la cabinetul domnului ministru și mi-a comunicat că a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul 689/2020 prin care suntem laborator acreditat pentru testarea COVID-19. S-au făcut demersuri la Direcția de Sănătate Publică Neamț pentru intrarea în programul național de finanțare. Dar, odată ce apare ordinul de ministru 689 în Monitorul oficial, de mâine începem să lucrăm probele la Piatra Neamț”, a declarat dr. Daniela Marcoci, managerul spitalului suport COVID-19.

Urgența este testarea pacienților care sunt suspecți, fiindcă ocupă jumătate din paturile disponibile din spital, dar și a celorlalți pacienți care sunt internați și au, de o lună de zile, infecția în corp: „Începem testarea pacienților suspecți, fiindcă aceștia trebuie cazați câte unul în salon, saloanele în acest spital sunt cu 4, cu 5, cu 6 paturi și astfel blocăm o bună parte din paturile disponibile. Asta este metodologia elaborată de minister, așa trebuie să procedăm. Vom testa și personalul medical, dacă au simptome”, a mai spus managerul SJU Piatra Neamț. Prelucrarea probelor la Piatra Neamț va face ca situația îmbolnăvirilor să fie gestionată în timp real.

(C.I.)