0:00

Aviz amatorilor: Gheorghe Ștefan vorbește și Blaga pătimește, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiConform declarației făcute de Gheorghe Ștefan – citată de ziarul ”Adevărul” –, Vasile Blaga a primit o șpagă de 500.000 de euro din partea firmei Romsys, chiar la sediul PDL, din strada Modrogan. Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru că ar fi primit, în total, 700.000 de euro de la Horațiu Bruno Berdilă (reprezentantul firmei Romsys), în vederea finanțării campaniei electorale din 2012. În schimbul banilor, firma lui Berdilă a câștigat contracte la compania Transelectrica, iar intermediarul afacerii a fost Gheorghe Ștefan, care s-a asigurat că 10% din sumele cu care s-au încheiat contractele au ajuns la partid.

”Pinalti a povestit procurorilor DNA că, într-o întâlnire a liderilor PDL, Blaga le-ar fi spus că la numirea directorilor de companii de stat să fie propuse persoane care sunt dispuse să accepte încheierea de contracte cu anumiţi afacerişti”, se arată în textul din Adevărul. ”În schimbul banilor publici, oamenii de afaceri trebuiau să fie dispuşi să finanţeze PDL cu un comision minim de 10% din valoarea contractelor de stat. Banii trebuiau să fie aduşi la partid cash şi în euro, nefiind vorba de donaţii potrivit legii de finanţare a partidelor. Berdilă a declarat procurorilor DNA că „Pinalti” i-ar fi spus că acest comision putea ajunge chiar şi la 25%. De altfel, în faţa procurorilor, „Pinalti” a mai mărturisit un incident petrecut după ce a intrat el în PDL (după ce PD-ul a fuzionat, în 2007, cu PLD-ul condus de Theodor Stolojan – n.r.). Astfel, la scurtă vreme de la fuziune, Blaga i-ar fi reproşat că democrat-liberalii din aripa Theodor Stolojan nu finanţau suficient partidul. Chiar şi aşa, organizaţia PDL Neamţ a obţinut în 2008 un scor bun la alegerile parlamentare, iar de la centru li s-a repartizat pe linie politică să numească un om la şefia unei companii de stat. „Pinalti”– care era preşedintele PDL Neamţ – ar fi vrut şefia Hidroelectrica, dar postul fusese cedat colegilor din PSD, partid care intrase la guvernare cu PDL. Aşa că Pinalti a trebuit să se mulţumească cu şefia Transelectrica. Cel care îşi dădea girul pentru aceste numiri era secretarul general al PDL, Vasile Blaga”.

Pe traseul șpăgii, apare un anumit Dan Constantin G., afaceristul care i-ar fi înmânat lui Blaga, în biroul acestuia din PDL, de trei ori bani: prima dată 50.000 de euro, a doua oară încă 50.000 de euro, iar a treia oară 100.000 de euro. Pinalti a declarat că a fost prezent la momentul când s-au dat banii, iar o altă tranșă, cea mai mare, de 500.000 de euro, a înmânat-o chiar el, personal, lui Blaga. Pinalti a mai spus că banii i-au fost aduși de același Dan Constantin G., în apartamentul pe care și-l închiriase la Hotelul „Caro”. Fostul primar de Piatra-Neamț a spus că niciodată nu a primit chitanţe sau acte justificative în schimbul banilor pe care i-a lăsat la sediul de partid.

În momentul de față, Gheorghe Ștefan se află în executarea pedepsei definitive de 6 ani de închisoare pe care a primit-o în dosarul Microsoft. (ZCH)

Articolul precedentKFC a deschis primul restaurant la Piatra Neamţ
Articolul următorLIGA A IV-A & LIGA A V-A: Topul indisciplinei
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.