nato avion 03Zece pacienți vor fi transferați cu avionul de tip C17 al NATO, a declarat duminică (8 noiembrie) secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

“Sunt doi pacienți care nu vor mai fi transferați, nu sunt stabili pentru transfer. Erau în total 12 pacienți, care trebuiau să fie transportați. În cazul a doi pacienți, li s-a deteriorat starea. Vor pleca 10 pacienți”, a afirmat Arafat, la Realitatea TV. Potrivit acestuia, avionul are un pilot american, cu un echipaj mixt din Suedia, Norvegia, Ungaria, în timp ce echipa SMURD este din Mureș şi Cluj.

“Echipajul medical este asigurat de SMURD Mureș și Cluj. Am păstrat colegii de la București pentru misiunile viitoare care se vor executa, dacă va fi cazul. Nu mai plecăm în Finlanda. Se va pleca acum către Marea Britanie. Pacientul care era stabilit să ajungă în Finlanda va fi luat în Marea Britanie și un alt pacient în Norvegia. Echipajul se va odihni acolo și se va întoarce la București mâine. Aeronava Spartan era gândită pentru Budapesta. La Budapesta nu mai putem trimite pacienți grav la acest moment. Acolo este amânat, este în stand-by. Pentru Londra, de ieri s-a intrat în discuție de a merge cu un Hercules, dar care făcea cel puțin șase ore până în Londra. MApN s-a folosit de anumite ore care le are în fiecare an la un grup de transport al NATO. Acest avion face parte din acest grup. Am folosit orele noastre ca să vină avionul și să transporte pacienții în Anglia, cât mai repede, și în Norvegia”, a explicat secretarul de stat în MAI. Arafat a afirmat că misiunile vor continua și în zilele următoare, dar nu cu avionul C17, decât dacă este o distanță foarte mare. “Vor continua cu aviația noastră, dar pentru pacienții pe care îi putem să îi transportăm și pe care este necesar să îi transportăm. Cu aceste avion, am redus timpul pentru misiune, adică vor fi trei ore până în Marea Britanie față de șase ore. Colegii care vin din Germania și Franța vor face evaluarea mâine și vor decide dacă mai sunt pacienți care pot fi preluați ca să descongestionăm spitalele noastre, dar asta depinde de decizia lor mâine”, a mai spus Raed Arafat. (ZCH NEWS; FOTO: Agerpres)

Articolul precedentANM: Vânt puternic în Botoşani şi Iaşi
Articolul următorACTUALIZARE Tânăr ucis într-un cămin studenţesc! Agresorul este din Neamţ!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.