medicamenteLa câteva zile de la introducerea unei adrese de e-mail pentru notificarea lipsei unor medicamente din farmacii, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a mai venit cu o idee în ajutorul pacienților.

ANMDM pune la dispoziție un formular prin care aceștia, rudele sau persoanele care îi îngrijesc pot sesiza reacțiile adverse suspectate în urma administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri.

„Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale încurajează pacienții, persoanele care asigură îngrijirea pacienților, profesioniștii din domeniul sănătății (medici, farmaciști, asistenți) să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informații suplimentare privind siguranța medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoană poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar și a celorlalți. Dacă vor exista mai multe raportări de reacții adverse după administrarea aceluiași medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare privind siguranța, atât la nivel național, cât și european”, a declarat dr. Marius Savu, președintele ANMDM.

În România, în 2014, au fost înregistrate 2.050 de raportări de reacții adverse grave și non-grave. Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numărul acestora este încă mic. În țări precum Franța și Marea Britanie, de exemplu, numărul acestor raportări este de aproximativ 40.000 de reacții adverse în decursul unui an. (Oana IOSUB-TOMA)

Vă oferim “Fişa pacientului pentru raportarea reacţiilor adverse la medicamente”, în format PDF: Fisa pacientului pentru raportarea reactiilor adverse la medicamente