0:00

Avertizare Salvamont: pe Ceahlău se vor resimţi minus 50 de grade, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCabanele din masivul Ceahlău şi din împrejurimi sunt ocupate în această perioadă de o mulţime de turişti care vor să petreacă revelionul la munte. Numai că prognozele meteo anunţă temperaturi foarte coborâte în următoarea perioadă, motiv pentru care salvamontiştii îi avertizează asupra riscurilor.

„Deja pe majoritatea traseelor este gheaţă, iar deplasarea fără echipament corespunzător implică riscuri majore”, a declarat Raul Papalicef, şeful Servciului Salvamont Neamţ. „În cazul în care temperatura coboară sub -20 grade trebuie evitate acele trasee care au expunere îndelungată la vânt. Traseul recomandat în această situaţie este Izvorul Muntelui – Lutul Roşu -Dochia. Trebuie evitate, de asemenea, deplasările în zona platoului în a doua jumătate a zilei şi după lăsarea serii când viteza vântului are tendinţa de a se intensifica. Aşa cum am mai precizat şi cu alte ocazii, la temperaturi mai scăzute de -22 grade, corelate cu o viteză a vântului de numai 40 km/h (obişnuită în acest sezon la nivelul zonei superioare, la altitudini peste 1600 m) temperatura resimtiţă de organismele vii este între -54 /-59 grade. Părţile neprotejate de un echipament corespunzător şi expuse vântului îngheaţă într-un interval de un minut. În situaţia în care viteza vântului trece de 60 km/h este interzisă practic deplasarea în zone expuse la vânt fără echipamente profesionale (folosite uzual numai de alpinişti) temperatura resimţită putând fi de -63/-84 grade, temperatură la care părţile expuse îngheaţă în mai puţin de 30 secunde”. 

Dacă cineva suferă vreun accident sau ajunge în stare de epuizare fizică, însoţitorii nu trebuie să staţioneze în vânt şi să izoleze victima faţă de pământul îngheţat folosind crengi de brad sau rucsacuri. Cei care depun efort fizic mare, în condiţii de temperaturi extreme, au nevoie să consume minimum 3-4 litri de lichide în 24 de ore, pentru a evita blocajul renal.

„Se impune pentru turele mai lungi echiparea cu primus (arzător) şi termos, fiindcă lichidele cărate în recipiente de plastic îngheaţă în mai putin de o oră”, a mai precizat Raul Papalicef. „În final Salvamont Neamţ doreşte să ureze tuturor colaboratorilor , Consiliului Judeţean Neamţ , Prefecturii şi celorlalte instituţii sărbători fericite şi La mulţi ani!”.

C. MIRCEA

Articolul precedentMuzeografii, la mare căutare în Neamț
Articolul următorACTUALIZARE Tânăra care a murit la Feleşti a condus doar 10 km
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.