0:00

Avertizare de poluare pe râul Bistrița. Trei localități din Neamț au fost vizate de mesaje RO-ALERT, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn noaptea de 13 spre 14 mai, a fost emisă o avertizare RO-ALERT pentru locuitorii din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului în care sunt avertizați despre o posibilă poluare a râului Bistrița cu ape de mină.

În jurul orei 23:00 am primit informația de la SGA că pe râul Bistrița a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină. A fost transmis mesaj RO-ALERT de informare a cetățenilor din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului”, anunța un comunicat al ISU Neamț.

Prefectul județului Neamț, Adrian Niță a declarat citat de stiripesurse.ro: „În urma verificărilor preliminare efectuate de lucrătorul SGA din zona Broșteni, s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie.

Pentu stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii incidentului și pentru determinarea impactului asupra râului Bistrița, s-a constituit o echipă de control care s-a deplasat în teren pentru verificare și recoltare de probe la fața locului.

De asemenea, un reprezentant al SGA Neamț s-a deplasat în teren la granița cu județul Suceava, în punctul Lunca, com. Borca, pentru verificare și recoltare probe.

Au fost anunțați șefii S.V.S.U din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului precum și GNM Neamț, APM si ISU referitor la situația existentă.

S-a constatat că unda de poluare a intrat pe teritoriul județului Neamț în jurul orei 21:30.

După efectuarea analizelor de laborator vom reveni cu informații suplimentare și eventuale măsuri suplimentare.

Populația din comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului va fi informată despre aceasta poluare prin ROALERT, pentru a nu folosi apa din râul Bistrița în scopul adăpării animalelor și pentru a evita consumul de pește din râu”.

ZCH

Articolul precedent13 mai, zi cu ghinion în trafic pentru doi nemțeni
Articolul următorAccident la Pângărați, un minor a fost rănit
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.