reclama autocenter

Serviciul Român de Informații (SRI) avertizează că, în contextul pandemiei de coronavirus, a fost identificată o campanie de distribuire de malware, care vizează furtul de credenţiale bancare de pe terminalele mobile ale utilizatorilor.

„Din punct de vedere tehnic, acțiunea ilicită are la bază distribuirea unui mesaj tip text care conţine o versiune nouă a troianului Cerberus Android Banker. Mesajul este redactat în limba română și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2. Sintagma utilizată în conţinutul mesajului este «Detalii secrete! (COVID-19)». Link-ul iniţiază descărcarea unui fișier denumit File.apk care infectează cu respectivul troian dispozitivele mobile cu sisteme de operare Android, versiunile cuprinse între 4.0 și 10. Funcţionalităţile Cerberus Android Banker împiedică atât detectarea acestuia de către serviciul Play Protect specific Android, cât şi dezinstalarea ulterioară a aplicaţiei de către utilizator”, a transmis SRI, sâmbătă, 25 aprilie.

„Principalul pericol este acela că troianul oferă acces ilicit la date din aplicațiile bancare. De asemenea, Cerberus Android Banker poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat (spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail), precum și jurnalizarea apăsărilor de taste și exfiltrarea datelor astfel obţinute. Acesta permite de asemenea colectarea și redirecționarea SMS-urilor și a poștei electronice, efectuarea sau redirecționarea de apeluri, colectarea listei de contacte și a istoricului apelurilor, precum și monitorizarea locației dispozitivului”, menţionează aceeaşi sursă.

SRI recomandă „verificarea conturilor bancare, pentru a depista eventualele accesări neautorizate”. În cazul unor suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, sunt indicate următoarele măsuri: resetarea dispozitivului, prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicaţii. Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a atașamentelor provenite din surse necunoscute. (ZCH NEWS)

Articolul precedentMinisterul Sănătăţii vrea să achiziţioneze 3 milioane de doze de vaccin antigripal pentru sezonul 2020-2021
Articolul următorMinisterul Muncii: Ghid cu informații utile şi linie telefonică pentru cetățenii care doresc să plece la muncă în străinătate
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.