Noul program de guvernare al PSD pentru perioada 2017-2020, care, de data aceasta, nu trebuie să fie susținut de un vot, menționează că, începând cu 1 ianuarie 2018, ”vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România (impozit pe cifra de afaceri). Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare”.
Prima problemă este că termenul de 1 ianuarie 2018 pentru o măsură care ar afecta puternic firmele din România este unul foarte scurt. În plus, cu șase luni înainte de implementarea acestei măsuri, nu se știe care va fi valoarea acestui impozit, care vor fi treptele de impozitare sau, aparent, nici dacă vor fi 2 sau 3. S-a vorbit despre predictibilitatea în mediul de afaceri, dar se pare că realitatea și promisiunea se bat cap în cap, cel puțin în acest domeniu.
Firmele care activează în domenii cu o marjă a profitului scăzută, cum ar fi comerțul en-gross, ar avea puternic de suferit dacă acest impozit nu va fi adaptat corespunzător la realitatea domeniului de activitate și a mediului de afaceri.
Și nu este singura schimbare de reguli în timpul jocului care rezultă din programul Cabinetului Tudose, deși acesta încă n-a fost învestit. Din audierile celor propuși pentru diverse ministere au mai răsuflat spre publicul larg informații cu totul neliniștitoare, precum taxa de solidaritate, salariu minim de 2.000 de lei începând cu 2018 și impozitul pe venitul global. (Dr. Vlad BĂLĂNESCU)