0:00

Averile la control! Controale la îmbogăţiţii ţării – „glonţul de argint” al fiscului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAgenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va începe, de la 1 iulie, ample controale care vizează veniturilor a peste jumătate de milion de români, pentru a verifica modul în care aceştia şi-au obţinut averile.

Anunţul a fost făcut de către preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, într-o conferinţă de presă susţinută astăzi, 17 iunie.

„Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc din greu, uneori de dimineaţă până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitante şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit niciun impozit. Este, de asemenea, nedrept pentru majoritatea oamenilor de afaceri care îşi conduc business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc munca la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu au plătit niciun impozit în viaţa lor!”, a spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Acesta afirmă că în acest moment ar exista diferenţe de 20 de miliarde de euro, găsite în patru ani, care nu pot fi justificate prin veniturile obţinute de către 561.000 dintre bogaţii României.

„Îi vedem aproape în fiecare săptămână, cu opulența pe care o afișează, pentru că hoțul dacă nu se laudă cu ce a furat nu e hoț. Vom începe de la cel mai mare până la cel mai mic”, a adăugat şeful ANAF. „Fiscul din România trebuie să facă ce face orice fisc din lume – trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice!”.

În ultimii 10-11 ani în urma controalelor fiscale la persoane fizice s-au făcut doar 630 de decizii de impunere, cu o media de impunere de aproximativ 100.000 de euro.

„Mergem, vedem cât a declarat și ce impozit a plătit, vedem cât a acumulat, avem o discuție cu contribuabilul, justifică, încearcă să spună de unde a avut bani să-și cumpere 20 de apartamente când el a avut venituri fiscalizate de 10.000 de euro… Dacă nu și le poate justifica, facem diferența, impozităm cu 16% și calculăm accesoriile aferente pe fiecare an în parte”, a mai spus Heiuş.

Heiuş consideră că aceste controale vor fi o modalitate de vindecare a ţării „Acesta e glonțul de argint pe care-l poate folosi fiscul din România împotriva celor care nu înțeleg că trebuie să-și plătească taxele și impozitele. (…) Nu cred că, dacă în urma acestor controale, vom găsi diferențe și cineva vine și spune că în anii 90 a cărat blugi cu Dacia și de atunci are un milion puși deoparte cineva o să-l creadă sau că are bani de la bunica, că a săpat cu plugul în grădină și a găsit o găleată de aur. Trebuie să oprim acest flagel al acestor oameni care fură, fac evaziune, nu-și plătesc taxele , dar ne sfidează pe toți”.

Aşteptăm cu interes rezultatul acestor controale în judeţul Neamţ unde există destul de multe personaje care îşi afişează opulenţa de mult timp.

Conferinţa de presă susţinută de preşedintele ANAF poate fi vizionată integral pe contul de facebook oficial al instituţiei.

Angela Croitoru

Articolul precedentPercheziţii DIICOT pe trafic de droguri în Piatra Neamţ, Roman şi Bacău. Scrisori impregnate cu droguri trimise deţinuţilor!
Articolul următorUrmările furtunii în Neamț: aproape 2.000 de familii nu au curent electric!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.