• primăria vrea să paveze drumul de la Colibe la Gospodine
• Publiserv spune că-i ajunge piatra pe care o scoate de pe porțiunea Parcul Zoo – Colibe
• dacă nu ajunge, ziarul Ceahlăul recomandă autorităților să caute restul pietrei lui Nicu Albu printr-o curte pe la Roznov
Ce n-a reușit să facă Primăria Piatra Neamț pe fonduri europene în perioada în care primarul Gheorghe Ștefan glumea pe seama pozei celebre cu Elena Udrea în telescaun, iată că se încearcă acum, din nou, când Cozla stă să cadă peste oraș și când nu se știe foarte clar cu câți bani și de unde se va face o lucrare intitulată generic drum de la baza Cozlei (Parcul Zoo) până la Terasa Gospodinelor, dacă nu chiar mai sus.
Orice pietrean posesor de mașină, care a vrut să urce în ultimii cinci ani să admire peisajul de la Gospodine, a transmis tone de mulțumiri executivului primăriei pentru catastrofa produsă pe respectivul drum. Ce lucrări s-au făcut… nimeni nu-și mai amintește exact. Cert este că s-a scos o parte din piatra cubică, a fost depozitată pe platoul de la Colibele Haiducilor, de unde a dispărut ca măgaru-n ceață, probabil pe bază de teleportare către curtea unei societăți comerciale foarte cunoscute, din Roznov.
În acest moment, drumul a început să fie pregătit pentru asfaltare, pe porțiunea de la Parcul Zoo la Colibe. Câte ceva despre lucrare am aflat de la Elena Boengiu, directorul Publiserv, cunoscătoare a problemei Cozla și altele, de pe vremea când era consilier local, apoi director la CMI Urban, altă societate municipală care a acționat pe deal. ”La solicitarea Primăriei Piatra Neamț, Publiserv începe asfaltarea drumului de pe Cozla, de la intersecția cu strada Ion Creangă până sus, la Colibele Haiducilor. Drumul Trei coline, așa cum este el cunoscut, face obiectul unei lucrări care începe cu scoaterea pietrei cubice, pregătirea terenului (frezat, balastare), apoi două straturi de asfalt, precum și amenajarea rigolelor, care sunt absolut necesare atunci când vine vorba de dealul Cozla. Piatra cubică scoasă de pe tronsonul ce va fi asfaltat va fi folosită pentru acoperirea drumului de la Colibe în sus, spre punctul de sosire a telegondolei, ceea ce face obiectul unei alte lucrări, ceva mai amplă”.
Elena Boengiu adaugă că ”scoaterea pietrei cubice, asfaltarea și pavarea cu piatră cubică mai sus se vor face treptat, din aproape în aproape, pe porțiuni de 50-60 metri, ca să nu fie probleme”. Costurile lucrării nu sunt foarte clare în acest moment, dar Publiserv nu va taxa decât manopera, materialele și utilajele folosite, iar tarifele în aceste cazuri sunt stabilite de comun acord cu primăria. Dacă va fi să nu ajungă piatra cubică… ”Eu zic că va ajunge piatra pe care o scoatem ca să putem pava drumul de la Colibe în sus”, declară Elena Boengiu.
Va fi interesant de urmărit modul de multiplicare faptică a pietrei cubice, astfel încât cea rămasă să ajungă pentru pavarea întregului segment de drum vizat. Scriptic, probabil că nu va fi o problemă. Pentru a veni în sprijinul conducerii Publiserv în cazul în care nu va ajunge piatra și pentru ca primăria să nu fie pusă în situația de a mai cheltui niște bani pentru a acoperi necesarul de piatră cubică, îndrăznim să facem câteva recomandări autorităților:
* să se caute în arhiva poliției comunitare dacă nu cumva există o reclamație prin care un cetățean anunța că un buldoexcavator (nota bene: de la Publiserv!) încărca piatră cubică într-o mașină de transport a unei firme din Roznov.
* pentru relații pe aceeași temă, n-ar fi lipsit de interes să se solicite o notă explicativă unui angajat din primărie, dl. Bonciu, care, și el, a fost anunțat despre operațiunea cu pricina.
* întrucât firma de la Roznov aparține unor oameni onorabili și are un istoric în acțiuni de interes județean și local, pe parte economică nu doar socială, suntem convinși că mormanul pe care-l vedeți în imaginea alăturată va (re)veni pe platoul de la Colibe pentru a veni în ajutorul primăriei, societății Publiserv, directorului Publiserv și, în definitiv, al întregului municipiu cu tot cu locuitorii și deputații săi.
Valentin BĂLĂNESCU
felicitări pt. articol. numai aşa se mai poate face ceva în oraşul ăsta
Unii dintre actualii responsabili de pe la Primăria Piatra Neamț, de pe la Publiserv SA, dar și de prin alte cuibușoare de nebunii locale și județene, vor pava cu piatră cubică spațiile de detenție. Bine ar fi ca pentru bunul mers al irigațiilor în Bărăgan, să paveze Canalul Siret-Bărăgan, a cărui construcție stagnează de prin 1990 pe la Mărășești.
Ce agricultură performantă s-ar putea face.