0:00

„Avem nevoie de medici și bani”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* interviu cu Florin Apostoae, managerul Spitalui Târgu-Neamț

– Cum stă instituția pe care o conduceți la capitolul personal medical?

– Este nevoie atât de medici, cât și de asistenți medicali, dar în aceeași măsură e nevoie și de infirmieri și brancardieri. Din păcate în perioada 2009-2010 în urma blocării angajărilor în sistemul bugetar, persoanele care au ieșit la pensie au lăsat posturi libere, dar care nu pot fi ocupate din lipsa posibilităților financiare. În momentul de față se poate angaja personal doar în cazul în care alți angajați ies la pensie sau pleacă pur și simplu din instituție, angajări care sunt suportate din buget. Din ianuarie urmează să vină doi medici specialiști în medicină de urgență care sunt deja angajați ai spitalului de vreo 5 ani ca rezidenți. Apoi, mai urmează să vină un medic anestezist, care și el la rândul lui este angajat la noi ca și rezident. Trebuia să mai vină și un medic epidemiolog care din păcate a renunțat la post și plătește înapoi toată suma cheltuită de către Ministerul Sănătății pentru pregătirea sa, ar fi trebuit de asemenea să vină și un medic endocrinolog, dar din cauza nașterii unui copil se oprește din rezidențiat pe perioada cât se află în concediu pentru creșterea copilului. Va mai veni însă un medic oncolog în Policlinică și el la rândul lui rezident la noi, iar în următorii ani va veni un medic specialist în boli infecțioase și un medic radiolog. A fost scos la concurs 5 posturi la nivelul Spitalului Târgu-Neamț, dar medicii repsectivi vor veni abia peste 5 ani când vor termina rezidențiatul.

– Să vorbim un pic și despre hrana pentru pacienții spitalului. De unde obțineți finanțare?

– Hrana pentru pacienții spitalului o asigurăm din bugetul propriu, în urma unei licitații, iar în funcție de sumele pe care le avem alocate pentru hrană o achiziționăm de pe SPA la prețul cel mai mic. Din păcate condiția este ca prețul să fie cel mai mic. Hrana este adusă de mai mulți furnizori, unul aduce ouă, altul varză, altul cartofi, etc.

– Totuși, de unde obține spitalul finanțare și pentru investiții?

– Banii de la spital vin în mare parte din contractul cu Casa de Asigurări în funcție de numărul de servicii pe care le avem contractate. O mică parte de bani mai vine de la Ministerul Sănătății  prin programe naționale de sănătate și din bugetul propriu. Dar din păcate de la bugetul nostru resursele sunt limitate. Mai vin bani din consultațiile care nu sunt de urgență, din ecografiile care se fac acelor pacienți care nu se prezintă la urgențe. De la Primăria Târgu-Neamț și de la Consiliul Județean au venit bani pentru reabilitarea farmaciei din spital, pentru anveloparea termică a clădirii unde se află Secția de Pediatrie și Secția de Cardiologie și pentru Compartimentul de Primiri Urgențe. Primăria ne poate ajuta de la bugetul local cu bani pentru cheltuieli materiale și utilități.

– De ceva timp se fac lucrări la Compartimentul de Primiri Urgențe. Despre ce e vorba?

– S-a făcut un proiect de reabilitare, modernizare și punere în funcțiune a Compartimentului de Primiri Urgențe, iar aceste lucrări sunt în derulare. Sperăm ca în luna decembrie să finalizăm lucrările și să obținem finanțare de la Ministerul Sănătății începând din luna ianuarie anul viitor.

– Care ar fi principalele probleme cu care se confruntă Spitalul Târgu-Neamț?

– Stăm prost cu finanțarea și asta din cauza celor de la CAS, deoarece ei au schimbat un pic contractarea care a fost până acum și în felul acesta ne-a scăzut și nouă finanțarea. Dacă înainte aveam dreptul la prin contract la 700 de internări lunar, iar acum ne-au scăzut numărul la 507 de internări pe lună. Dar sperăm ca până la sfârșitul anului lucrurile să intre în normal.

– Acestea fiind spuse, ne mai putem aștepta la alte investiții în perioada următoare la Spitalul Târgu-Neamț?

– Noi mai avem în derulare cu două proiecte care urmează a fi depuse la Ministerul Sănătății pentru reabilitarea clădirii centrale a instituției unde se află Secția de Medicină Internă, și unde acoperișul este foarte vechi. Dar pentru că respectiva clădire este monument istoric este un pic mai greu, trebuind să obținem multe aprobări. De asemenea, an de an încercăm să reabilităm și celelalte clădiri prin anvelopare termică sau schimbarea acoperișului. Încet, încet cu ajutorul Primăriei sperăm să fie fonduri și să finalizăm și celelalte clădiri.

A consemnat Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentLaurenţiu Leoreanu, în aşteptarea Marei Drepte
Articolul următorPrimăria Roman, în ţinută decentă