Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate semna contractul cu constructorul român UMB pentru proiectarea și execuția lotului Pipirig – Leghin (19 km) de pe Autostrada Unirii, întrucât nu au fost depuse contestații în termenul legal, informează economedia.ro.

CNAIR a desemnat câștigătoare oferta asocierii UMB (România) – Euro Asfalt (Bosnia-Herțegovina), contractul având o valoare estimată între 3,3 și 3,8 miliarde lei. Lotul va include 7 tuneluri cu o lungime totală de 1,4 kilometri și alte 46 de structuri (poduri, pasaje, viaducte). Durata contractului este de 4 ani, din care 12 luni pentru proiectare și 36 luni pentru execuție.WhatsApp Image 2025 02 05 at 18.22.46

Dacă se va semna contractul, UMB va deține două loturi consecutive pe Autostrada A8: Pipirig – Leghin (19 km) și Leghin – Târgu Neamț (30 km), acesta din urmă fiind deja finanțat din PNRR și având ordin de începere a lucrărilor din 3 februarie 2025.

Proiecte în desfășurare și licitații

Autostrada A8 este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din România, având o lungime totală de 304 km, împărțită în două mari secțiuni: Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Secțiunea montană Sărățeni – Pipirig (116 km) este împărțită în patru loturi, pentru care licitațiile sunt în desfășurare:

  • Lotul 1C Sărățeni – Joseni (32,4 km)
  • Lotul 1D Joseni – Ditrău (14,4 km)
  • Lotul 2A Ditrău – Grințieș (37,9 km)
  • Lotul 2B Grințieș – Pipirig (31,5 km)

Pe traseul acestor loturi sunt prevăzute 38 de tuneluri și 183 de structuri (poduri, pasaje, viaducte), iar termenul de realizare este de 54 de luni pentru majoritatea loturilor și 34 de luni pentru Lotul 1D Joseni – Ditrău.

Lucrările pe tronsonul Leghin – Moțca au început

În paralel, lucrările pe tronsonul Leghin – Moțca (29,9 km), primul segment finanțat prin PNRR, au început pe 3 februarie 2025. Contractul, semnat în septembrie 2023 cu UMB, are o valoare de 1,56 miliarde lei (fără TVA), iar termenul de finalizare este stabilit pentru sfârșitul anului 2026.

Acest tronson va include:

  • 24 de poduri și pasaje,
  • 2 viaducte,
  • 2 spații de servicii,
  • 1 Centru de întreținere și coordonare,
  • 2 noduri rutiere la DN15B și DN15C,
  • Un pod de 534 de metri peste râul Moldova.

Finalizarea acestui tronson va facilita conexiunea dintre județele Neamț și Iași, marcând un pas important în dezvoltarea infrastructurii rutiere din România și conectivitatea regională.

Denisa POPA

Foto: CNAIR

Articolul precedentCod galben de polei în Neamț, Suceava și Botoșani
Articolul următorHoroscop pentru prima parte a lunii februarie
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.