0:00

Autostrada Unirii A8: proiectul HG cu indicatorii tehnico-economici în consultare publică, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiMinisterul Transporturilor a publicat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai secțiunii de munte de pe Autostrada Unirii – A8, în consultare publică. Propunerile şi sugestiile sunt aşteptate până la data de 14 noiembrie.
Acest pas reprezintă ultima etapă înainte de lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Secțiunea Miercurea Nirajului – Leghin are o lungime de 159 km și un cost estimat la peste 6 miliarde de euro fără TVA.

Astăzi, 31 octombrie 2023, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a următorului proiect de act normativ:

Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții ”Autostrada Târgu Mureș-Târgu Neamț – Secțiunea II: Miercurea Nirajului – Leghin, km 22 + 000 – km 181+195”, județul Mureș, județul Harghita și județul Neamț.

Scurtă descriere

Prin realizarea acestui proiect se urmăreşte completarea/revizuirea documentaţiilor aferente Studiilor de Fezabilitate „Autostrada Târgu Mureş – Ditrău” si „Autostrada Ditrău – Târgu Neamţ” elaborate in perioada 2010 – 2011, în conformitate cu reglementările tehnice si legislaţia în vigoare, precum si a cerinţelor din Caietul de Sarcini (completarea documentaţiei în vederea utilizării acesteia în accesarea fondurilor externe nerambursabile, precum şi utilizarea acestora la elaborarea Documentaţiei de Atribuire pentru promovarea obiectivului de investiţii).

Necesitatea realizării sectorului de autostradă a fost confirmată şi prin adoptarea Legii nr. 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, Autostrada Unirii care a fost identificată şi cuantificată și în cadrul MPGT respectiv Planul Investițional 2021-2030.

Traseul autostrăzii aferent Sectiunii II se desfășoară pe raza județelor Mureș (între km 22+000 al Tronsonului 1 – km 47+356 al Tronsonului 1), Harghita (între km 47+356 al Tronsonului 1 – km 128+964 (km 36+769) al Tronsonului 2) și Neamț (între km 128+964 (km 36+769) al Tronsonului 2 – km 181+195 (89+000) al Tronsonului 2.
Pentru sectorul de autostradă, viteza de proiectare este de 120 km/h. Nodurile rutiere sunt proiectate la viteza de 60 km/h.

Documentația tehnico-economică aferentă obiectivului de investiții a fost avizată în Consiliul Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe cu Avizul nr.39/03.10.2023. Au fost aprobați următorii indicatori tehnico-economici: lungime traseu autostradă: 159,195 km, lățime platformă: 26,00 m, structuri (poduri, viaducte, pasaje): 265 buc., tuneluri: 47 buc., spații de servicii: 8 buc., Centre de Întreținere și Coordonare: 2 buc., punct de sprijin și întreținere: 1 buc., parcări de scurtă durată: 8 buc., noduri rutiere: 5 buc.

Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) 37.482.387 mii lei, din care construcții + montaj (inclusiv TVA) 32.545.881 mii lei.

Finanțarea obiectivului de investiții se realizează din fonduri externe nerambursabile (PT) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, se precizează în anunţul consultării publice de pe site-ul ministerului.

Textul integral al Proiectului de Hotărâre de Guvern şi Anexa acestuia pot fi accesate pe site-ul ministerului.

Angela Croitoru

Articolul precedentAccident mortal la Brusturi: victima era întinsă pe carosabil
Articolul următorVIDEO. FOTO. Trei morţi după ce tavanul unei ferme s-a dărâmat
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.