0:00

* „La ce nivel s-a ajuns acum, nu se mai pune în discuție faptul că nu va intra în modificarea de master plan”- Constantin Adăscăliței

În urma nenumăratelor demersuri, argumentații și documente depuse, autostrada Ungheni-Târgu Mureș pare să prindă contur, cel puțin la nivelul deciziei politico-administrative. Există mari șanse ca mult-dorita legătură cu Ardealul și, evident, cu restul Europei, să se concretizeze. Demersurile făcute de parlamentarii din județele Moldovei, de oamenii de afaceri prin intermediul Camerelor de Comerț și de consiliile județene au sensibilizat inclusiv reprezentanții Guvernului.

Constantin Adăscăliței,deputatul PSD din Iași, omul care s-a implicat în redactarea amendamentului respectiv, împreună cu autoritățile nemțene, a declarat că s-au făcut toate demersurile pentru includerea printre proiectele prioritare ale României a autostrăzii Moldova-Transilvania și aprobarea acesteia. „Începând cu scrisoarea parlamentarilor din Moldova trimisă către primul ministru Victor Ponta, s-a trecut la a doua etapă: un amendament adus la bugetul Ministerului Transporturilor. S-a făcut amendamentul ca, pe de o parte, să fie inclusă în master plan intenția de a construi un drum expres care să lege Moldova de zonele României și să se prindă în master plan construirea autostrăzii Iași-Târgu Mureș care să rezolve problmea întregii regiuni. Trebuie să recunoaștem, pentru a nu știu câta oară, că este rămasă în urmă din punct de vedere economic. Ministrul Ioan Rus și-a însușit acest amendament și a promis parlamentarilor, la ieșirea din comisia de transporturi, că va veni în Moldova până în 15 ianuarie să facă o dezbatere pe acest subiect. În master planul, care va fi trimis la sfârșitul lunii ianuarie la Comisia Europeană, va figura ca autostradă și nu ca drum expres tronsonul Ungheni-Târgu Mureș. Practic, se va reface studiul de fezabilitate. Eu am convingerea că se va face această modificare și Moldova va beneficia de autostradă pentru că au fost făcute demersuri la cele mai înalte niveluri, bine documentate și argumentate. Inclusiv vicepreședintele PSD la nivel național, primarul Gheorghe Nichita, a avut o discuție cu primul ministru și cu ministrul transporturilor și au ajuns la o înțelegere că, atât timp cât parlamentarii din zona Moldova au convenit pentru dezvoltarea acestei zone și avem nevoie de autostradă, e clar că drumul expres nu rezolvă problema economică pe care o avem. Cu atât mai mult, un argument mai important decât toate celelalte, este legătura cu Republica Moldova. Trebuie tras un semnal în condițiile în care Republica Moldova a votat pentru intrarea în Uniunea Europeană, așadar UE se va extinde, practic va fi o conexiune foarte importantă și cu această zonă din spațiul estic al Europei. Dacă nu va fi inclus în master plan, avem la dispoziție instrumente parlamentare, constituționale să nu votăm bugetul, să nu votăm rectificarea, să protestăm, sunt forme democratice de care parlamentarii pot uza. Dar la ce nivel al discuțiilor și al argumentelor s-a ajuns acum, nu se va mai pune în discuție faptul că nu va intra în modificarea de master plan”, a declarat Constantin Adăscăliței, parlamentarul ieșean.

Evident, mai rămâne ca respectivul amendament să primească girul Parlamentului.

Oana IOSUB-TOMA

Articolul precedentGaură în bugetul Galei celor mai buni sportivi din Neamț
Articolul următorCOSTACHE LUPU LA PUTEREA 70