0:00

Autorităţile au scăpat de primul val de inundaţii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* „Deocamdată, nu mai sunt probleme, pentru că vremea s-a îmbunătățit”, a declarat prefectul George Lazăr

* . meteorologii anunță din nou precipitații abundente pe tot teritoriul județului Neamț, începând de marţi

Apele pârâului Cracău, dar și ale altor pâraie din bazinele hidrografice ale râurilor Bistrița, Moldova și Siret au ieșit din matcă în urma cantităților mari de precipitații căzute în ultimele 48 de ore. Codul portocaliu de inundații a expirat, în dimineața zilei de duminică, 9 iunie, însă a rămas în vigoare atenționarea cod galben de inundații până în data de 10 iunie.

„Își beau cafeaua în loc să se pregătească”

La Crăcăoani, în satele Cracăul Neagru și Crăcăoani, Cracăul a inundat zeci de case și curți, și a rupt mai multe gabioane și mai mulți kilometri de drum comunal.

Duminică la prânz, autoritățile din comună lucrau la refacerea căilor de acces în satul Cracăul Negru, dar și pe porțiuni de drum din centrul comunei. ”Au fost inundate multe locuințe și curți ale oamenilor. Când a venit viitura a spulberat, pur și simplu, totul în cale. O bucată de drum din centru, chiar prin fața Primăriei, pur și simplu nu se mai vedea. Sperăm să reușim să reparăm și să curățăm căile de acces. Am primit ajutor din partea Prefecturii, dar și de la câțiva agenți economici din zonă, care au venit cu utilaje și cu balastru. Deocamdată, pericolul a trecut, dar nu ne culcăm pe ureche pentru că de marți sunt iar așteptate cantități însemnate de precipitații. Nu a pățit nimeni nimic, sunt doar pagube materiale în casele inundate. Oamenii nu au crezut că vor fi inundații și nu s-au preocupat să-și pună lucrurile la adăpost. Stăteau la poartă, își beau cafeaua în loc să se pregătească”, a declarat viceprimarul comunei Crăcăoani, Vasile Achiriloaie.

Stână salvată din mijlocul apelor

Și în comuna Petricani apele au distrus mai multe poduri și căi de acces, satul Țolici rămânând izolat pentru câteva ore. Duminică dimineață, situația a fost însă remediată, circulația pe podul de acces spre sat fiind reluată pentru vehicule ce nu depășesc 3,5 tone, autoritățile locale asigurând astfel trecerea ambulanțelor în caz de necesitate. De asemenea se poate circula în condiții de siguranță și pe drumul comunal ce leagă satul Țolici de comuna Bodești. În comuna Ion Creangă, la Cotu Vameș, forțele de intervenție au salvat din apele Siretului 130 de ovine, cinci ciobani, doi câini și bunurile acestora. Acolo misiunea celor de la ISU Neamţ a fost ceva mai dificilă pentru că au trebuit să scoată pe rând, cu barca, toate animalele. ”La Cotu Vameș a fost o misiune destul de dificilă. Am intervenit cu bărcile. Stâna se afla pe o insulă, în mijlocul apelor, iar ciobanii nu puteau să iasă cu pluta de acolo. Am intervenit cu mai multe bărci, am făcut mai multe drumuri și am salvat toate animalele. Apa era destul de umflată, pe alocuri Siretul are și zece metri adâncime. La ciobani le-am dat veste de salvare. În toate aceste zile, ISU Neamț a acționat pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate de inundații. În același timp, la Roznov, sat Slobozia am asigurat toate măsurile necesare, astfel încât apele Cracăului să fie deviate în canalul mare sau pe terenurile agricole, și să nu mai ajungă să inunde tot satul. Am avut în vedere și luăm și măsurile de siguranță pentru protejarea conductei magistrale de gaz metan care este pe teritoriul cu risc de inundații”, a declarat col. Ioan Nițică, inspector șef ISU Neamț. ”Satul Slobozia l-am scăpat de inundații. Am reușit, cu greu să săpăm un canal prin care să deviem Cracăul pe câmp și de pe câmp să ajungă în canalul mare. Oricum ținem situația sub obervație. Am lucrat cu cei de la ISU și cu SGA Neamț, sperăm să nu mai avem probleme”, a declarat primarul orașului Roznov, Ionel Ciubotaru.

„Deocamdată, nu mai sunt probleme”

Astfel, la nivelul judeţului, în perioada 5-7 iunie, au fost afectate 32 de localităţi aparţinând de 12 unităţi administrativ teritoriale – Agapia, Bălţăteşti, Crăcăoani, Farcaşa, Ghindăoani, Petricani, Pipirig, Războieni, Tupilaţi, Ţibucani, Urecheni, Grumăzeşti. În aceste localităţi au fost inundate 79 de case şi anexe şi 100 de curţi,  8 poduri şi 20 de podeţe au fost avariate, 10 poduri au fost distruse, 1.077 hectare de teren arabil şi 51,3 hectare de păşuni şi fâneţe au fost inundate. De asemenea, au fost afectate 79,3 km de drumuri săteşti, 16,46 km de drumuri comunale şi 8,2 km drumuri judeţene. ISU Neamţ a efectuat şase misiuni de evacuare a apei, decolmatare și monitorizare a două drumuri din comuna Secuieni, misiuni întreprinse pe data de 8 iunie. ”În prezent (n.r. – duminică, 9 iunie), principalele cursuri de apă monitorizate în județul Neamț sunt în scădere, nu mai sunt în cota de atenție. Comisiile pentru situații de urgență au asigurat permanența la primării, am asigurat permanența și la Prefectură. În linii mari, primarii din comunele afectate au intervenit împreună cu serviciile voluntare pentru situații de urgență. ISU Neamț a acționat cu 124 de ofițeri și subofițeri. Deocamdată, nu mai sunt probleme, pentru că vremea s-a îmbunătățit. Vom vedea ce se va întâmpla de marți încolo. Noi ținem permanent legătura cu cei de la ANM și monitorizăm situația”, a spus prefectul George Lazăr. Începând de marți, 11 iunie, meteorologii anunță din nou precipitații abundente pe tot teritoriul județului Neamț. Temperaturile vor scădea din nou și sunt așteptate averse de ploaie și intensificări ale vântului. Pe alocuri, cantitățile de precipitații vor depăși 25 litri/mp.

 Autorităţile au scăpat de primul val de inundaţii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Autorităţile au scăpat de primul val de inundaţii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Irina CĂLIN

Articolul precedentDin chinurile regionalizării: Se naşte prefectul regional
Articolul următorVilladsen şi-ar dori să revină la Ceahlăul