0:00

Autodenunț la CAR Învățământ?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

După publicarea materialului ”Fraudă la CAR Învățământ Piatra Neamț?” am primit o mulțime de reacții cu privire la modul în care se acordă împrumuturile pentru membrii CAR, despre dobândă, despre modelele de contract, care nu sunt decât niște fițuici pe care de cele mai multe ori cei care cer un împrumut nu le primesc. Am primit și vizita unui domn plin de bune intenții, care a scuzat pe cei care au refuzat un dialog cu noi, pentru lămurirea situației, după care a promis o luare de poziție a instituției, pentru lămurirea situației și liniștirea membrilor CAR. Am primit la redacție un document pe care vi-l prezentăm integral și care, din punctul nostru de vedere, nu numai că nu lămurește chestiunea, dar sună, dacă forțăm un pic lucrurile, ca un fel de autodenunț. Înainte de prezentarea documentului, vă aducem aminte că CAR Învățământ a fost amendat de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, pentru că pe un contract unde era scris negru pe alb dobânda de 9,5% au încasat 18%. În plus, au fost obligați să restituie diferența de dobândă de aproape 1.000 de lei.

Precizări

„Precizări de la CAR  ÎNVĂȚĂMÂNT PIATRA NEAMȚ

Nr. 21/06.08.2013

Către,

Redacția ziarului Ceahlăul Piatra Neamț

Consiliul Director al Casei de Ajutor Reciproc Învățământ Piatra Neamț își exprimă punctul de vedere în legătură cu articolul publicat în ziarul d-voastră din data de 30.07.2013 «Fraudă la CAR Învăţământ Piatra Neamţ?» Răspunsul nostru este categoric «NU»

Dovedesc această afirmaţie procesele verbale de control întocmite în urma verificărilor efectuate de către comisia noastră de cenzori şi revizorul Uniunii Judeţene CAR Neamţ. În situaţia cazului prezentat, menţionăm că dobânda pentru împrumuturile acordate, aprobată de Conferinţa CAR Învăţământ este de 18% pe an, aceasta fiind şi dobânda care se încasează de la toţi membrii CAR care au împrumuturi. Dobânda de 9,5% înscrisă în contractul de împrumut rezultă din raportarea dobânzii totale plătite la valoarea împrumutului contractat, conform graficului de ramburasare al acestuia. Contabilul Casei noastre de Ajutor Reciproc a înscris pe contractul de împrumut această dobândă, considerând că pe membrii CAR îi interesează mai mult cât îi vor (SIC!) costa la final împrumutul respectiv.

Consiliul Director a dispus măsuri ca în continuare toate contractele de împrumut să fie întocmite conform prevederilor legale, să conţină dobânda nominală şi dobânda anuală efectivă, un exemplar al contractului şi cu graficul de rambursare să fie date celor care împrumută.

Preşedinte,

Ec. Viorica Cojoc”

Nedumeriri și semne de întrebare

Lectura documentului este pentru necunoscătorii misterelor contractelor de împrumut un fel de șaradă. Aflăm un lucru clar: dobânda este de 18%, prin hotărâre a Conferinței CAR Învățământ! Asta în prima frază. În cea imediat următoare aflăm că ”dobânda de 9,5% înscrisă în contractul de împrumut rezultă din raportarea dobânzii totale plătite la valoarea împrumutului contractat, conform graficului de rambursare al acestuia”. Adică, nu e 18, este 9,5 în mod real și ”contabilul Casei noastre de Ajutor Reciproc a înscris pe contractul de împrumut această dobândă, considerând că pe membrii CAR îi interesează mai mult cât îi vor costa la final împrumutul respectiv”!?

Păi, să nu fie cu supărare, dacă dobânda reală este 9,5%, de ce ni se spună că este 18%? Și de ce a fost sancționat CAR, dacă toate lucrurile sunt în ordine? Nu este mai simplu să treci pe contracte dobânda reală, fără alte cifre aiuritoare? Cine ne oferă garanția că asemenea cazuri nu s-au mai întâmplat, în afară de organele interne de control?

O altă nedumerire: de ce împrumuturile se făcea pe formulare neconforme legilor în vigoare, fiind completate de mână și, de foarte multe ori, beneficiarii împrumuturilor nu primeau un exemplar de contract și un grafic de rambursare?

Din punctul nostru de vedere ne bucurăm că a existat o luare de poziție a conducerii CAR Învățământ. Ea este, din păcate, un fel de explicație acoperitoare pentru o greșeală evidentă, care poate fi singulară sau nu. În orice caz, membrii CAR au dreptul la o explicație clară a modului de gestionare a banilor lor. Iar CAR ar trebui să treacă de la epoca ABAC-ului, de la completarea cu pix-ul a contractelor, la completarea pe calculator, la trimiterea de extrase clienților și la detalierea tuturor reținerilor. Și, cel mai important, la respectarea tuturor normelor legale privind împrumuturile.

Autodenunț la CAR Învățământ?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Valentin BĂLĂNESCU

Articolul precedentS-a mai dus un boem: A murit pictorul Constantin Filimon
Articolul următorReguli noi la eliberarea pașapoartelor