Miercuri, 21 februarie, la Primăria Târgu-Neamţ, a avut loc o întâlnire a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) cu directorii de instituţii de învăţământ din zonă. Întâlnirea a avut loc la iniţiativa Casei Corpului Didactic (CCD) Neamţ, care a demarat un proiect împotriva abandonului şcolar şi pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar.
Au participat: Adrian Bourceanu, preşedintele ATOP, Florentina Moise, şefa CCD Neamţ, viceprimarul Vasile Apopei, Paul Tablan, şeful Poliţiei Neamţ, subprefectul Iulian Jugan, Mihai Ciprian Mitrea, împuternicit inspector şef al ISU Neamţ, Radu Olariu, şeful Jandarmeriei Neamţ, Costinel Vlad, şeful Poliţiei Târgu-Neamţ, Neculai Preda, şeful Poliţiei Rurale Târgu-Neamţ, Mihai Agache, şeful postului de Poliţie Crăcăoani, Ioachim Ciocoiu, şeful postului de Poliţie Urecheni, Eugen Pancu, de la Poliţia Locală Piatra-Neamţ, Iulian Osoianu, reprezentantul Corpului Naţional al Poliţiştilor, consilierii judeţeni, Mihai Stoica, Vasile Nica, Adrian Diaconu, Iulian Luca, Constantin Sandu.
Instituţiile de învăţământ au fost reprezentate de profesorii Gheorghe Apetrei, de la Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Karina Cojocariu, de la Liceul „Vasile Conta”, Constantin Roşu, de la Şcoala Humuleşti, Eugen Pintrijel, de la Şcoala „Grigore Ghica-Vodă” Nr. 2, Paul Meterciuc, de la Şcoala Timişeşti, Laviniu Apostoae, de la Liceul Oglinzi, Traian Anton, de la Şcoala Răuceşti, Costache Stafie, de la Şcoala Brusturi, Ionuţ Rotaru Popa, de la Liceul Petricani, Laurenţiu Pavel, de la CSS Târgu-Neamţ, Dana Sauciuc, de la Clubul Copiilor Târgu-Neamţ, Sabina Petrariu, de la Liceul din Vânători-Neamţ, Bogdan Bilbor, de la Şcoala din Ghindăoani şi alţii.
„Se doreşte o mai mare interacţiune a ATOP cu factorii şcolari. Se doreşte asigurarea ordinii şi liniştii publice, a siguranţei elevilor şi cadrelor didactice. Acest proiect doreşte întărirea legăturilor dintre ATOP şi instituţiile de învăţământ din judeţ. De aceea ne-am adunat aici ca să ascultăm problemele cu care se confruntă şcolile din Neamţ, în ceea ce priveşte siguranţa elevilor şi ale cadrelor didactice”, a transmis Adrian Bourceanu.
„Acest proiect este demarat pentru a veni în sprijinul dv, stimaţi colegi. M-am axat pe prevenirea abandonului şcolar şi violenţa în şcoală, dar şi în societate. Aş dori să discutăm despre problemele dv, cele pe care le-aţi identificat. Avem specialişti aici de faţă şi v-aş ruga să le expuneţi problemele cu care vă confruntaţi”, a menţionat prof. Florentina Moise.
„Pe raza oraşului Târgu-Neamţ, în instituţiile de învăţământ, nu au fost semnalate incidente cu violenţă. Unele probleme au mai avut loc, dar au fost sesizate de către profesori şi chiar de părinţi. Am reacţionat rapid prin agenţii de proximitate şi au fost aplanate problemele sesizate. Infracţiunile care au fost cercetate sunt: loviri, infracţiuni de ameninţări şi foarte rar furturi. Nu au fost infracţiuni de mare violenţă sau de altă natură”, a spus comisar şef Costinel Vlad, comandantul Poliţiei Târgu-Neamţ.
Problemele expuse de directorii de şcoli
Prof. Paul Meterciuc, Şcoala Timişeşti: „Avem monitorizare video, deci nu avem probleme. Mai mult, nu avem o comunitate de rromi în comună, aşa că nu avem probleme. Nici nu avem abandon şcolar, şi asta tot pentru că nu avem rromi în comună”.
Prof. Laviniu Apostoae, Liceul Oglinzi: „Avem camere video, dar avem abandon şcolar. În Oglinzi există o comunitate destul de mare de rromi”.
Prof. Dionisie Savin, Şcoala Crăcăoani: „Ne confruntăm cu probleme, în ceea ce priveşte securitatea elevilor. Elevii sunt nevoiţi să traverseze un drum naţional, unde multe maşini circulă cu viteză. Este periculos. Solicit sprijinul dv. ca acest loc să fie mai bine semnalizat sau o altă soluţie. Cât priveşte o anumită etnie să ştiţi că rromii îşi ştiu foarte bine drepturile. Departe de mine gândul să am ceva cu această etnie”.
Prof. Sabina Petrariu, Liceul Vânători-Neamţ: „Şi la Vânători liceul are deschiderea la un drum naţional cu trafic foarte intens. Am avut şi două accidente, cu un profesor şi un elev. Avem monitorizare video internă şi externă. Legat de abandonul şcolar vă pot spune că mulţi copii au plecat cu părinţii în străinătate sau părinţii elevilor de la clasele profesionale îi trimit la muncă în străinătate. Oricum, s-a redus mult abandonul şcolar în Vânători, pentru că primăria stimulează elevii prin tabere gratuită la mare pentru cei buni la învăţătură şi o altă tabără pentru elevii cu probleme sociale. Toate aceste tabere sunt condiţionate de prezenţa la şcoală”.
Prof. Gheorghe Apetrei, Colegiul Tehnic „Ion Creangă”: „Am o problemă cu traversarea elevilor. Aceştia traversează pe o zebră aflată pe un drum naţional şi care se află chiar în faţa şcolii. Apoi, problema barurilor din vecinătatea liceului, unde se vinde alcool şi ţigări. Unele se află la 15 metri de şcoală. Ştiu că există o lege care obligă aceste baruri să fie la o anumită distanţă de şcoli. Cred că ar trebui să se ia măsuri în acest sens. Să se aplice legea”. (C.T. STURZU)