Atenție mare la țeparii care promit locuri de muncă în afară!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiInspectorii din cadrul ITM Neamț au lansat un avertisment persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă în străinătate și apelează la diverse firme care promit că selectează și plasează forță de muncă. Atenționarea apare în contextul unei campanii naţionale, desfășurată în perioada 7-11 noiembrie.

Inspectorii ITM Neamț au constatat cu acest prilej că, din 13 agenţi de ocupare a forţei de muncă verificați, 2 au activitatea suspendată, iar 11 nu desfăşoară activitate de mediere.

Înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale ce are ca activitate principală «selecţia şi plasarea forţei de muncă», solicitanţii locurilor de muncă din străinatate trebuie să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul în vederea solicitării de informaţii referitoare la: înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă; sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul”, recomandă inspectorii ITM.

Care sunt ”semnalmentele” unei firme corecte

Agentul de ocupare a forței de muncă:

  • Trebuie să fie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă;
  • Are obligaţia de a încheia cu cetățenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind, tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii;
  • Are obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba româna.

Viitorul angajat trebuie să fie foarte atent și la datele contractului individual de muncă. Inspectorii ITM spun că acesta trebuie să cuprindă cel puțin următoarele elemente: ”ţara de reşedintă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresa, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit, condiţiile de protecţie socială.

Nu în ultimul rând, este esențial ca persoana care caută un loc de muncă în afara granițelor țării să știe că „persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate”. (M. TEODOROF)

Articolul precedentDispărută de 6 zile, căutată de poliție
Articolul următorPSD Neamţ anunţă Ministerul Antreprenoriatului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.