0:00

Atenție la petarde, se pot aplica amenzi de până la 7.500 lei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCu mult înainte de sărbătorile de iarnă apar petardele, distracția tinerilor în special după lăsarea întunericului. Totuși, acestea trebuie comercializate în anumite condiții și nu pot fi deținute de oricine, iar dacă nu sunt respectate aceste norme, pot fi aplicate amenzi de ordinul zecilor de mii de lei. Conform prevederilor legale în vigoare, persoanele cu vârsta de peste 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil, precum și pe cele destinate utilizării în spații restrânse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul locuințelor, 1 și P1.

Pentru nerespectarea prevederilor legate de vârsta minimă a utilizatorilor și cea privind categoriile de materiale pirotehnice ce pot fi folosite de către persoanele fizice, Legea nr. 126/1995 stabilește amenzi cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei”, anunță Poliția Neamț. Materialele pirotehnice care fac parte din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate.

Atenție la petarde, se pot aplica amenzi de până la 7.500 lei, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPentru prevenirea oricăror evenimente negative este recomandat să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate. Petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare. La achiziționare, verificați eticheta. Acestea trebuie să fie inscripționată în limba română.

Polițiștii atrag atenția asupra pericolelor folosirii articolelor pirotehnice neautorizate. Un caz deosebit de grav a avut loc pe 2 decembrie, în cartierul Galata din Iași. Un tânăr de 30 de ani a aruncat o petardă lângă o canistră cu combustibil, declanșând un incendiu pe care a încercat să-l stingă deoarece în apropiere erau copii. Bărbatul a suferit arsuri de gradul I și II pe 75% din corp, medicii apreciind că fost afectate și căile aeriene, conform ziaruldeiasi.ro.

FOTO IPJ Neamț

(G.S.)

Articolul precedentMinistrul Finanțelor anunță că 4,6 miliarde de lei vor fi alocate pentru mărirea salariilor profesorilor în 2024      
Articolul următorVIDEO. Protestatarii de la DSP Neamţ cer majorări salariale până pe 15 decembrie
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.