spalare pe maini

Direcția de Sănătate Publică Neamț avertizează că numărul pacienților tratați de enteroviroze este în creștere. În luna mai, în Neamț au fost înregistrate 8 cazuri, iar în luna iunie numărul acestora a crescut până la 17. Medicii ne informează că toată lumea prezintă risc de infecţie cu enterovirusuri, dar mai susceptibili sunt sugarii, copiii şi adolescenţii. Nou-născuţii, care nu dobândesc anticorpi de la mamă (transplacentar), pot face infecţii foarte severe. Nu există până în prezent un vaccin care să prevină enterovirozele. Perioada maximă de contagiozitate este în primele două săptămâni de la infecţie. Transmiterea enterovirusurilor se poate face  prin contact direct cu persoane bolnave, prin picăturile de secreţii respiratorii (salivă, spută, mucus nazal) şi prin contaminarea mâinilor cu materii fecale. Totodată, trebuie să evităm „scăldatul” în ape stătute. Perioada de incubaţie este, în medie, de 3-5 zile, iar durata bolii este, de obicei, de 7-10 zile. Prezentarea la medic este obligatorie în cazul existenţei următoarelor semne şi simptome: febră , frisoane, somnolenţă, dureri de cap, convulsii, dureri musculare, articulare şi/sau abdominale, greţuri, vărsături, diaree, erupţii cutanate şi mucoase. Pentru a preveni enterovirozele doctorii recomandă evitarea contactului direct cu persoane bolnave; evitarea zonelor aglomerate pentru a reduce riscul transmiterii infecţiei; spălarea mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei şi înainte de fiecare masă; spălarea obligatorie pe mâini înainte de a îngriji copiii. De asemenea, trebuie curăţate frecvent jucăriile şi se interzice copiilor să le bage în gură. Sunt predispuși și cei care consumă fructe și legume nespălate. Enterovirusurile se caracterizează prin rezistenţă la aciditatea gastrică, la eter, alcool şi detergenţi. Enterovirozele sunt boli infecţioase provocate de virusuri din genul Enterovirus (virusurile poliomielitei serotipurile 1, 2, 3, virusurile Coxsackie, ECHO virusurile), transmise de la om la om prin materii fecale şi secreţii respiratorii care contaminează  apa, solul, alimentele. (M. TEODOROF)