preventiva 01În ideea de a preveni furturile şi tâlhăriile din zonele aglomerate, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au intensificat activitățile de informare în Piața Centrală, Piața Dărmănești, Autogara Piatra Neamț, Parcul Central – la Târgul de produse agroalimentare şi în parcările auto din zona market-urilor Kaufland și Lidl.

„Polițiștii au distribuit peste 500 de pliante cu recomandări preventive cetățenilor aflați la cumpărături în scopul prevenirii victimizării lor în cazul furturilor din buzunare, poșete, genți, din autoturisme și a tâlhăriilor”, a precizat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

preventiva 02„De asemenea, au fost vizați și comercianții, aceștia primind recomandări din partea oamenilor legii cu privire la atenția pe care trebuie să o acorde în această perioadă mai aglomerată bunurilor pe care le comercializează, sumelor de bani pe care le încasează și, mai ales, celor care le solicită să schimbe bancnote mari. Nu au fost uitați nici cei mici, astfel, pe site-ul fiecărei unități de învățământ, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Neamț au fost postate recomandări pentru ca aceștia să nu devină victime ale accidentelor rutiere sau a altor genuri de infracțiuni în perioada vacanței de iarnă, atunci când se află la joacă sau când sunt lăsați singuri la domiciliu”. (C. MIRCEA)

preventiva 03Recomandările poliţiştilor

 • Manifestaţi prudenţă în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă geanta şi nu o plasaţi în coşul de cumpărături de unde poate fi sustrasă cu uşurinţă!
 • Nu luaţi asupra dvs. sume mari de bani ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate în acea zi!
 • Când este posibil, folosiţi cardul pentru cumpărături!
 • Păstraţi banii în geantă, borsetă sau într-un buzunar inaccesibil şi nu în sacoşa de cumpărături sau în buzunarul de la spatele pantalonilor!
 • Când sunteţi împins în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri că nu sunteţi victima unei înscenări!
 • Când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi tot teancul de bani ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora!
 • Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi, pungi de cadouri), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate „cadouri” pentru hoţi. Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau documente importante!
 • În cazul în care plecaţi de la domiciliu de sărbători, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă o persoană suspectă care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să descuie uşa!
 • Spuneţi numai persoanelor de încredere când plecaţi de acasă pentru mai multe zile!
 • Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile casei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie!
 • Faceţi pregătirile pentru deplasare cât mai discret!
 • Atunci când părăsiţi locuinţa, o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune, pot deruta eventualii musafiri nepoftiţi.
 • Obiectele de valoare mare şi volum mic sau banii lichizi vor fi întotdeauna în atenţia infractorilor, deci nu le lăsaţi în locuinţă!
 • Dacă sunteţi abordaţi de diferite persoane, care, vă solicită nejustificat sume de bani ori bunuri, ca plată pentru presupuse servicii sau pentru diferite colecte (biserică, fundații, etc), nu daţi curs unor astfel de solicitări!
 • Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta, complici etc. şi comunicaţi toate amănuntele poliţiei.