Recomandările medicilor pentru zilele caniculare
Medicii recomandă populaţiei ca în zilele caniculare să evite expunerea prelungită la soare între orele 10.00 şi 17.00, să bea un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, să mănânce fructe şi legume, să evite consumul de alcoolul, cafea şi sucuri răcoritoare carbogazoase.
În zilele caniculare trebuie evitat consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, pentru că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, dar şi de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.
Medicii mai recomandă ca în zilele canciulare să fie evitate plimbările prin soare, între orele 10.00 şi 17.00, dar şi efortul fizic, iar în spaţii închise, aparatul de aer condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie doar cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.
Persoanele care trebuie să iasă din casă în orele amiezii trebuie să poarte haine din bumbac, in sau mătase naturală, de culoare deschisă şi să aibă pe cap pălării de soare. Totodată, se recomandă, înainte de a pleca de acasă, aplicarea pe faţă, braţe şi picioare a unei creme cu factor de protecţie ridicat.
O atenţie deosebită trebuie acordată sugarilor şi copiilor mici, care trebuie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer. De asemenea, alimentaţia nu trebuie modificată în această perioadă, iar sugarii vor fi alăptaţi ori de câte ori solicită acest lucru. Mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corespunzător cu apă plată, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaos de conservanţi, mai recomandă specialiştii.
Copiii care vor pleca în tabără trebuie să beneficieze de condiţii corespunzătoare de cazare, iar alimentaţia acestora să respecte normele de igienă. De asemenea, cei care îi însoţesc trebuie să aibă grijă ca aceştia să fie hidrataţi corespunzator, să nu se joace în soare la orele caniculare, să aibă capul acoperit, iar acolo unde există bazine, copiii să fie supravegheaţi pe toată durata scăldatului.
Medicii atrag atenţia că o altă categorie vulnerabilă la temperaturile ridicate este cea a persoanelor vârstnice şi cu afecţiuni cronice. Specialiştii le recomandă acestor persoane să rămână în casă între orele 10.00 şi 17.00, iar dacă trebuie să iasă din locuinţă, să folosească îmbrăcăminte adecvată şi să aibă capul acoperit. Persoanele care suferă de anumite afecţiuni trebuie să continue tratamentul conform indicaţiilor primite de la medici.
Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolaţia, epuizarea şi chiar şocul hipertermic, potrivit specialiştilor.
Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpiraţia este abundentă, în timpul unor activităţi fizice solicitante. Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.
Epuizarea cauzată de caniculă apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slabiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă în locuri răcoroase, consumul de lichide, însă dacă simptomele continuă, trebuie solicitat ajutorul medicului.
Insolaţia poate apărea după o expunere directă şi prelungită a capului la soare şi se manifestă prin: dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolaţie este mult mai ridicat la copii.
Şocul hipertermic apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, fiind o urgenţă medicală. În cazurile de şoc hipertermic, temperatura creşte repede şi ajunge sau depăşeşte 40 de grade Celsius. Simptome şocului sunt: piele foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorienatare şi pierderea cunoştinţei (leşin), iar în unele cazuri şi convulsiile.
Pentru persoana aflată în şoc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanţă, iar până la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusă la umbră şi udată cu apă rece. Medicii atrag atenţia că, fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal.
Căldura este mai greu de suportat în primele zile de caniculă, pentru că organismul nu este obişnuit cu temperaturile ridicate. Pentru a limita efectele canciulei în locuinţe, ferestrele expuse la soare vor fi închise, iar jaluzelele sau draperii vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casă este bine ca lumina artificială să fie menţinută la intensitate scăzută şi utilizată pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie trebuie să fie închis.
Măsuri preconizate de Guvern
Luni, 6 iulie, într-o videoconferință cu prefecții,Primul-ministru interimar al Guvernului României, Gabriel Oprea, a anunțat măsurile pregătite de Guvern în fața vașului de caniculă.
” Marți vor fi sub COD PORTOCALIU de caniculă 4 județe – Satu Mare, Arad, Bihor și Timiș, iar în alte 32 de județe și Municipiul București există o avertizare de COD GALBEN. Miercuri CODUL PORTOCALIU se extinde în 17 județe din Vest și Nord-Est, iar în restul țării va fi COD GALBEN. (…)
Pentru acest tip de situaţii, există un cadru normativ pe care sunt sigur că îl cunoaşteţi. Sunt mai multe ministere cu responsabilităţi, – ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul Mediului, Ministerul Afacerilor Interne, iar la nivel local, Prefecţii sunt cei care coordonează activităţile instituţiilor publice locale pentru limitarea efectelor caniculei.
Domnilor prefecți, vă cer ca împreună cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică județene și cu primarii să luați toate măsurile necesare pentru asigurarea la parametri optimi a asistenței medicale – în special în cazul afecțiunilor specifice sau care se agravează în caz de caniculă.
Vă rog să vă asiguraţi că există stocuri cu medicamente de urgență iar unităţile medicale au rezerve suficiente de apă şi de alte materiale indispensabile. (…)Principala preocupare trebuie să o constituie identificarea persoanelor care prezintă un risc ridicat în privința stării de sănătate, în perioada caniculară. O atenție sporită trebuie acordată categoriilor de persoane vulnerabile: copiii, bolnavii cronici şi persoanele în vârstă. Vă rog să vă asiguraţi că sunt protejate persoanele aflate în centrele de îngrijire şi asistenţă pentru vârstnici, dar şi cele din centrele de plasament.
O componentă esenţială a măsurilor care trebuie luate o constituie verificarea şi asigurarea funcţionării sistemelor centralizate de distribuire a apei potabile.
Pentru zonele de aglomerări urbane – şi mă refer aici la bulevardele aglomerate, pieţe – precum şi în alte zone expuse caniculei, se impune organizarea unor puncte de distribuţie a apei potabile.
În zonele aflate sub avertizare meteo de caniculă vor fi activate Comitetele Județene și Locale pentru situații de urgență, care vor identifica și organiza spații climatizate unde oamenii să poată avea acces.
Solicitați sprijin, în acest sens, inclusiv sectorului privat pentru că astfel de puncte pot fi amplasate în farmacii, magazine mari sau alte spații comerciale. (…)Vreau să fac o notificare aparte referitoare la asigurarea condiţiilor corespunzătoare în taberele şcolare: evitați activitățile în perioadele critice ale zilei, cele cu temperaturi maxime şi mare atenție la supravegherea copiilor pentru evitarea deshidratării.
Mare atenţie la persoanele vârstnice, care locuiesc singure. Trebuie menţinută legătura cu acestea pentru a putea să le oferim sprijin ori de câte ori au nevoie.
În ceea ce priveşte protejarea persoanele încadrate în muncă, legea prevede o serie de măsuri ce pot fi aplicate de către angajatori în perioadele cu temperaturi extreme.
Dacă temperaturile depăşesc 37°C, angajatorii trebuie să ia anumite măsuri pentru asigurarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor.
Pentru protejarea angajaţilor, este foarte importantă asigurarea unei cantități de apă de 2 până la 4 litri pentru fiecare angajat.
Vă rog să vă asigurați că populația este informată cu privire la pericolul expunerii la temperaturi ridicate. Până la normalizarea temperaturilor, este important să acordaţi o atenţie sporită faţă de aplicarea de către autorităţile locale a tuturor măsurilor prevăzute de lege în astfel de situaţii. Pentru intervențiile medicale de urgență sunt disponibile peste 770 de ambulanțe de tip B și C de la Serviciile de Ambulanță și aproape 300 de echipaje SMURD.
Mare atenție cei de la ELECTRICA pentru că în această perioadă vor fi frecvente supra-încărcările rețelelor și de aici riscul apariției unor sincope în alimentarea cu energie electrică. Vă rog să aveți echipe pregătite de intervenţie și să remedieze rapid eventualele probleme care ar putea apărea.