Consiliul Județean (CJ) Neamț vrea să reabiliteze și să consolideze clădirea în care funcționează Atelierele Teatrului Tineretului, pentru a o transforma în Ateneu Popular. În acest sens, pe ordinea de zi a ședinței ordinare a CJ Neamț din 30 mai, este propus un proiect de hotărâre ce presupune aprobarea temei de proiectare pentru respectivele lucrări. În cazul în care consilierii județeni vor fi de acord, clădirea veche de peste 80 de ani va fi complet renovată.

“Propunem reabilitarea, consolidarea, executarea unor lucrări de reparații și amenajări interioare, în vederea înființării în acest spațiu a Ateneului Popular Constantin Matasă. Din punct de vedere arhitectonic clădirea în discuție este foarte potrivită pentru acest scop, reintrând astfel în circuitul cultural destinat publicului larg și crescând totodată numărul de spații în care se pot desfășura spectacole din planul de activitate al Teatrului Tineretului, beneficiind de următoarele: sală principal de spectacole cu acustică și alte caracteristici necesare, scenă și balcon pentru spectatori, cu anexe tehnice privind manipularea decorurilor și alte manevre tehnice necesare, anexe necesare pregătirii actorilor, dotări necesare primirii și găzduirii spectatorilor”, se arată în descrierea proiectului.

Clădirea a fost construită în jurul anului 1934 cu destinația de muzeu arheologic, de către preotul Constantin Matasă, iar acum se află într-o stare avansată de degradare din cauza cutremurelor din 1944 și 1977, dar și din cauza vechimii sale și a fenomenelor meteo extreme la care a fost supusă de-a lungul anilor. (E.C.)