Pietrenii au ajuns pe loc retrogradabil

Ceahlăul n-a mai câștigat niciun meci de 7 etape, de la acel 2-0 cu Concordia Chiajna și a ajuns pe locul 13, primul care duce în Liga a II-a, cu 13 puncte accumulate, în tot atâtea etape jucate. Tot după 7 meciuri fără victorie, Astra a înregistrat primul succes cu Oleg Protasov pe banca tehnică, dar, după un penalty ușor acordat în finalul primei reprize și o execuție de excepție a lui Bukari în finalul jocului.

O primă repriză anostă, finalizată cu un penalty

Meciul dintre două echipe cu un fotbal în suferință, dar cu obiective diferite, Astra și Ceahlăul, a început într-un ritm destul de lent, dar cu Astra la construcție, în postura de echipă care controlează jocul, şi cu Ceahlăul care a arătat ca o echipă mulţumită cu un egal și cu un punct smuls în deplasare. Ceahlăul, cu mulți jucători indisponibili în lot, s-a așezat pe două linii, încercând să închidă culoarele de pătrundere către poartă. A încercat să marcheze piesele grele ale gazdelor și să mizeze pe forța de pătrundere a lui Pavel, pe contraatac, printre fundașii centrali ai gazdelor, care și-au arătat limitele în Europa League. Primele situaţii de gol au venit după mai bine de 15 minute de joc, dar Enache şi Budescu, cuplul care altă dată făcea ravagii în apărările adverse, nu au fost capabili să pună cu adevărat în pericol poarta apărată de Calancea. Prima repriză părea să se încheie cu scorul de 0-0, dar, la o lovitură liberă acordată în preajma careului pietrenilor, Onciu a prelungit balonul cu capul pe spate, Calancea a respins în lateral, iar Marc a jucat mingea din fața lui Valerică Găman, fără vreo intenție de a-l faulta pe jucătorul gazdelor. Acesta a fost singurul moment important al primelor 45 de minute, care s-a petrecut cu două minute înainte de fluierul de final al reprizei, când intervenția lui Andrei Marc a fost considerată imprudență asupra lui Găman, iar centralul Andrei Chivulete a dictat penalty. Budescu a transformat fără emoţii, în stilul caracteristic, iar gazdele au intrat la pauză cu un avantaj minim: 1-0.

Pericol la poarta Ceahlaului

Ceahlăul și-a schimbat stilul de joc după pauză

Pauza avea să fie din nou un sfetnic bun pentru echipa antrenată de Florin Marin. După un joc foarte defensiv în prima parte, prin care au încercat să mențină rezultatul de egalitate și au lăsat impresia că nu sunt interesaţi decât de un punct în deplasarea de la Giurgiu, jucătorii pietreni au ieşit mult mai motivați și cu o altă atitudine de la vestiare. Cu un stil mai ofensiv, cu un pressing agresiv în terenul adversarului, nemţenii au echilibrat jocul, iar insistenţele le-au fost răsplătite în minutul 51. Nevoit să improvizeze în centrul defensivei, Protasov a fost trădat de Seydou Yahaya, care a pierdut foarte uşor un balon la 14 metri de propria poartă şi i-a prilejuit lui Andrei Pavel marcarea golului egalizator. Atacantul moldovean nu a iertat şi a înscris primul său gol în actualul campionat al Ligii I, după o pauză de mai bine de un an şi 6 luni: 1-1, iar Protasov şi băieţii săi se îndreptau spre al 8-lea meci consecutiv fără victorie într-un cor de fluierături. Fără să lase impresia unei echipe care se bate la titlu şi fără să aibă prea multe ocazii de gol, Astra a reuşit, în minutul 87, o victorie care părea nesperată. Bukari, scăpat din marcaj, a luat o acţiune pe cont propriu, a driblat un adversar şi a finalizat excelent de la aproximativ 20 de metri de poartă, cu dreptul, la colţul scurt, aducând primele 3 puncte ale lui Protasov de la revenirea pe banca tehnică a unei echipe din România. De partea cealaltă, Ceahlăul a fost depășită în clasament de U Cluj, care a remizat, 1-1, în deplasarea de la Mediaș și este pe primul loc (13) ce duce în Liga a II-a. Pietrenii sunt, însă, urmați la numai 2 puncte de două echipe cu potențial care pot recupera oricând acest handicap: Pandurii și Chiajna, astfel încât, meciul din etapa a 14-a, tot în deplasare, dar contra Repidului, este unul de 6 puncte.

Declarații

„Cum s-a desfășurat jocul, meritam cel puțin un egal, dar dăm dovadă de lipsă de maturitate. Am primit goluri pe niște greșeli în apărare. Am avut și oportunități de a marca, dar nu am reușit s-o facem. Bukari știe să facă diferența, a profitat de asta, dar meritam cel puțin un egal. Îmi doream punct sau puncte, faptul că am antrenat aici a contat, îmi doream un rezultat favorabil”, a declarat Florin Marin.

„A fost o partidă dificilă, dar mă bucur că a venit prima victorie. Ştiam că vom avea o misiunea grea. Ne-au lipsit 3 fundaşi importanţi, dar şi atacanţii. Constant trebuie să fac înlocuiri şi să improvizez pe mai multe posturi din pricina suspendărilor şi accidentărilor. Eroarea lui Yahaya m-a surprins. Nu mă aşteptam la o asemenea eroare, dar nu e vina lui. A jucat pe un post care nu îi este caracteristic şi în fotbal mai apar erori”, a declarat Oleg Protasov, antrenorul principal al Astrei.

„În alte meciuri am jucat foarte bine şi nu am câştigat. Sunt importante cele 3 puncte şi mai puţin jocul. Sper să ne menţinem pe aceeaşi linie”, a declarat Constantin Budescu, atacantul Astrei, la finalul jocului de la Giurgiu. Elevii lui Oleg Protasov au fost huiduiți în repriza secundă, pe fondul unui joc mai puţin reuşit, dar Budescu nu a fost afectat de gstul fanilor. „Sunt o mână de suporteri care poate ţin cu altă echipă aşa că nu merită băgaţi în seamă. În a doua repriză, după ce ne-au egalat, ne-a fost puţin teamă că nu vom câştiga, deoarece timpul trecea, iar noi nu reuşeam să înscriem”, a completat Budescu.

Mihai STOIAN

 

Astra-Ceahlăul 2-1 (1-0)
Marcatori: Budescu (’43, 11 m.), Bukari (’87)/Pavel (’51)
Astra: Lung jr. – Pliatsikas, Găman, Yahaya, Joaozinho – Seto (Florescu – ’73), Laban – Enache, Cristescu (Bukari – ’57), De Amorim – Budescu (Alibec – ’80). Antrenor: Oleg Protasov.
Ceahlăul: Calancea – Dumitraş, Marc, Ichim, Slavickas – Tăbăcariu (Căruţă – ’86), Onciu – Popadiuc (Ţepeş – ’68), Ştefănescu, Margină – Pavel (Mândruşcă – ’89). Antrenor: Florin Marin.