reclama autocenter

asistenti medicali

Asistenții medicali generaliști dinNeamț, absolvenți înainte de anul 2007 ai învăţământului postliceal şi ai învăţământului superior pot participa, începând din această toamnă, la programul de completare şi perfecţionare a formării iniţiale pentru îndeplinirea cerinţelor minime de formare prevăzute de directivele europene. Ministerul Sănătății a anunțat că cel mai important efect al acestei măsuri îl reprezintă facilitarea recunoaşterii automate a acestei calificări în UE, atât pe baza certificatului de revalorizare a competenţelor, cât şi pe baza diplomei de licenţă de asistent medical generalist. Un alt obiectiv urmărit este creşterea calităţii serviciilor de îngrijire din sănătate, se mai arată într-un comunicat remis de MS.

Liderul Ordinului Asistenților și Moașelor – filiala Neamț, Puiu Sârbu a precizat că aceste cursuri nu sunt obligatorii și că ele vizează în special persoanele care își doresc să profeseze în străinătate: „În Neamț sunt aproximativ 3.500 de asistenți medicali. Din păcate, nu  toți profesează. Aceste cursuri de completare și perfecționare nu sunt obligatorii pentru cei care profesează în țară ci doar pentru cei care sunt  absolvenți înainte de 2007 și care găsesc o oportunitate de angajare dincolo de granițele țării”.

Programul va fi pus în aplicare de şcolile postliceale publice de profil şi de instituţiile de învăţământ superior acreditate, în conformitate cu normele legale naţionale privind accesul la studii, efectuarea şi finalizarea acestora. În acest sens, Ministerul Educaţiei Naţionale, şcolile postliceale publice de profil, instituţiile acreditate de învăţământ superior şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România pot accesa fonduri europene în termen de 5 ani de la implementare. Programul de revalorizare a fost elaborat, la nivel naţional, cu sprijinul experţilor Comisiei Europene şi ai statelor membre. (M. TEODOROF)

Articolul precedentBacalaureatul de toamnă s-a încheiat
Articolul următorCasa de Cultură Târgu-Neamț la un pas de inaugurare