revista asachi

Primul număr al revistei de cultură “Asachi” din acest an se deschide cu un articol semnat de directorul revistei, scriitorul Lucian Strochi, dedicat lui Eminescu, şi se încheie cu lista laureaţilor Galei premiilor clepsidrice de la Roman, care a avut loc în ziua de 13 ianuarie. Aflăm din articol că premiile se numesc “clepsidrice” pentru că sunt oferite, anual, de o societate culturală din Roman, care poartă numele “Clepsidra”.

Mai citim în acest număr încă un episod din articolul “La începuturile civilizaţiei”, de Ovidiu Drâmba, alt episod din însemnările Coraliei-Letiţia Bunghez despre capitala Franţei, Parisul, un articol despre “Tradiţiile muzicale nemţene”, semnat de cunoscutul muzicolog Vasile Vasile şi un frumos medalion dedicat poetului băcăuan Radu Cârneci.

Criticul literar Constantin Tomşa, cel care nu conteneşte să acorde noilor cărţi semnate de autorii nemţeni atenţia cuvenită, în ciuda unor probleme personale de sănătate, şi-a îndreptat de această dată atenţia asupra volumelor semnate de Aspazia Sandu de la Bicaz, iar directorul revistei scrie despre volumele semnate de soţii Victor Stan şi Geta Stan Palade.

Un interesant articol despre Eminescu semnează şi suceveanul Ion Filipciuc, iar despre pictorii Mircea Răsvan Ciacâru, Ioan Roşca, Marinela Boiciu, Cristinel Prisăcaru, Dumitru Mosor, Brânduşa Mateş Stanciu şi Ovidiu Stanciu notează câteva consideraţii critice acelaşi Lucian Strochi. Revista începe şi publicarea unui manuscris inedit: “Diata lui Vladimir Streinu”, de George Munteanu.

Mai semnalăm două proze semnate de Nina Elena Plopeanu şi Constantin Cucu (autor despre a cărui volum de povestiri scrie alt prozator şi poet nemţean, Constantin Ardeleanu, în acelaşi număr de revistă), un interviu cu prozatorul Radu Mareş, semnat de Ion Filipciuc. (N.S.)

1 COMENTARIU

Comments are closed.