Operațiunea ‘JUPITER’ a fost desfășurată la nivel național de Poliția Română, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.În județele Bacău și Suceava, polițiștii au făcut zeci de percheziții, în urma cărora au fost descoperite mai multe arme deținute ilegal, muniție, produse accizabile și documente falsificate.Arme, muniție și produse de contrabandă descoperite în cadrul operațiunii JUPITER în Bacău și SuceavaÎn zilele de 4 și 5 iunie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Bacău au efectuat 11 percheziții domiciliare în mai multe localități din județ. Acțiunea s-a finalizat cu descoperirea a numeroase arme neletale deținute ilegal, printre care puști și pistoale cu aer comprimat, arbalete și muniție specifică.

Potrivit informațiilor transmise de IPJ Bacău, în urma perchezițiilor, la domiciliul unei tinere de 25 de ani din Urechești au fost găsite două puști cu aer comprimat, dintre care una artizanală, ambele deținute ilegal, alături de 60 de alice.

Totodată, în Slănic Moldova, polițiștii au descoperit la locuințele a doi bărbați de 35, respectiv 38 de ani, câte un pistol cu aer comprimat, de asemenea deținute fără drept.

În Târgu Ocna, la domiciliul unui bărbat de 61 de ani, a fost ridicată o pușcă cu aer comprimat și aproximativ 400 de diaboluri. Alte arme neletale au fost descoperite în Moinești și comuna Pârjol, la locuințele unor bărbați de 55 și 29 de ani.

Activitățile au continuat pe data de 5 iunie, când polițiștii au pus în aplicare alte 5 mandate de percheziție în comunele Mărgineni și Letea Veche, precum și în municipiul Bacău.

La o locuință din Mărgineni, un tânăr de 35 de ani deținea ilegal o pușcă cu aer comprimat. În Letea Veche și Agăș, au fost descoperite mai multe arme neletale cu aer comprimat, unele prevăzute cu lunete, precum și muniție specifică – alice în mai multe cutii.

La domiciliul unui bărbat de 54 de ani din Bacău a fost găsită o arbaletă și 4 cutii cu alice.

Toate armele și munițiile au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor. În toate cazurile, polițiștii fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor.

Activitățile desfășurate în cadrul operațiunii „JUPITER” la nivelul județului Suceava au urmărit, în principal, completarea probatoriului în nouă dosare penale, dintre care cinci privesc încălcări ale regimului armelor și munițiilor, iar patru se referă la infracțiuni de natură economică, inclusiv fapte de contrabandă cu produse accizabile.

În perioada 4–5 iunie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Suceava au efectuat 58 de percheziții domiciliare în mai multe localități, din mediul urban și rural, cu scopul de a documenta activitatea infracțională a unor persoane bănuite că ar fi încălcat legislația privind regimul armelor și munițiilor. Investigațiile efectuate până în prezent au indicat că, începând cu anul 2023, persoanele vizate ar fi achiziționat în mod ilegal, inclusiv din străinătate, arme letale și neletale supuse regimului de autorizare, precum și muniție aferentă, pe care ulterior le-ar fi deținut și utilizat fără drept.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și ridicate trei arme letale deținute ilegal, douăzeci și șapte de arme neletale care necesitau autorizare, dintre care șapte de tip pistol și douăzeci de tip pușcă, precum și două arbalete supuse regimului de notificare. De asemenea, au fost confiscate 9.832 de elemente de muniție pentru arme neletale și douăsprezece articole pirotehnice din categoria F4. Cercetările vor continua, inclusiv în legătură cu alte fapte asociate, cum ar fi posibile infracțiuni de braconaj. Activitățile au fost sprijinite de polițiști din mai multe structuri județene, de luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Suceava și de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava.

O a doua etapă a aceleiași operațiuni, desfășurată între 3 și 6 iunie 2025, a fost coordonată de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care au pus în aplicare 26 de percheziții domiciliare în cadrul unor dosare ce vizează infracțiuni economice. În data de 6 iunie, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, polițiștii Biroului de Investigare a Criminalității din Mediul de Afaceri au efectuat două percheziții într-un dosar privind falsul material în înscrisuri oficiale, falsul în înscrisuri sub semnătură privată și uzul de fals. Cu această ocazie, au fost ridicate documente care prezintă interes pentru anchetă și care constituie mijloace de probă.

Potrivit IPJ Suceava: „s-a stabilit faptul că un cadru didactic al unei unități de învățământ, din județul Suceava, ar fi depus la dosarul pentru obținerea gradației de merit, pentru sesiunea 2024, mai multe înscrisuri (adeverințe, diplome, certificate, etc) ce par a fi emise atât de instituții publice ( școli, grădinițe) cât și de asociații/organizații/ societăți comerciale cu obiect de activitate în  învățământ, cunoscând că nu au fost emise de respectivele entități. De asemenea, persoana a declarat în fals în fața funcționarilor publici din cadrul Inspectoratului Județean Școlar Suceava că toate  înscrisurile depuse la dosar certifică activitățile desfășurate de aceasta. În  urma evaluării actelor dosarului, candidata ar fi obținut fără drept, în baza actelor despre care se bănuiește că au fost falsificate, gradația de merit”.

Tot în cadrul acestei etape, polițiștii Biroului de Combatere a Fraudelor Vamale au efectuat alte 24 de percheziții domiciliare, vizând dosare penale privind contrabanda, deținerea și comercializarea ilegală de produse accizabile din tutun și alcool. În urma acestor percheziții, au fost confiscate 77.480 de țigarete de contrabandă, trei tone de alcool, suma de 11.700 de euro în numerar, telefoane mobile, cartele SIM și alte bunuri și documente relevante pentru cauzele penale. De asemenea, a fost identificată și indisponibilizată o instalație clandestină pentru producerea de băuturi spirtoase, care funcționa fără autorizație legală.

Toate cauzele penale în care au fost desfășurate percheziții sunt în continuare în lucru, în vederea documentării complete a faptelor, stabilirii rolului fiecărei persoane implicate și luării măsurilor legale care se impun.

Denisa POPA

Foto: IPJ Bacău și IPJ Suceava

Articolul precedentNeamț. Situație extremă în comuna Bârgăuani: Apa din rețeaua publică nu este potabilă!
Articolul următor124 de percheziții, inclusiv în Neamț: acuzații s-au denunțat reciproc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.